szerző:
MTI

A helyi lakosok és elsősorban a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) híveinek heves tiltakozása és nagyszabású rendőri készültség közepette avatták fel csütörtök este az első muzulmán mecsetet Berlin - az egykori NDK-hoz tartozott - keleti felében.

A mecset építésének terve már jóval korábban felháborodást és tiltakozást váltott ki a keleti Pankow-Heinersdorf városrészben. A kezdeményező ugyanis még 2006-ban az az Ahmadiyya nevű muzulmán közösség volt, amelyet az iszlám világban is sokan fundamentalista törekvésekkel és erőszakos cselekményekkel vádolnak. A tiltakozók emellett azzal érveltek, hogy a szóban forgó muzulmán közösség tagjai csak rendkívül kis számban élnek a városrészben.

Egy korábbi gyárterületen felépült, 12 méter magas minarettel rendelkező mecset avatását ugyanakkor üdvözölte Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, s az ünnepségen mintegy 300 meghívott vendég vett részt, köztük Wolfgang Thierse parlamenti alelnök.  Üzenetében a szociáldemokrata polgármester hangoztatta a vallási és kulturális tolerancia jelentőségét Berlin számára. Fontosnak nevezte azt, hogy a különböző vallású és származású emberek jobban megismerjék egymást, s felszámolják a kölcsönös előítéleteket. Ezzel szemben a tüntetők Pankow-Heinersdorf "iszlamizálódásának" veszélyére figyelmeztettek.

Németországban több mint 2600 iszlám imaház található, közülük 206-nak van minaretje is. Egyedül Berlin nyugati felében több mint 70 ilyen mecsetet tartanak nyilván, de a keleti országrészben a csütörtök este felavatott Khadidja az első.

A közelmúltban Köln városában a szélsőjobboldal szervezett nagyszabású tüntetést egy a városvezetés által már jóváhagyott mecset megépítése ellen. A tiltakozó megmozdulásra meghívták az európai szélsőjobboldal prominens képviselőit is, a város lakói azonban szolidaritást vállaltak a helyi muzulmánokkal, s megakadályozták a tiltakozó rendezvényt. Az országban egyébként mintegy 3,5 milliót tesz ki a muzulmán lakosok száma.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Mecsetépítési viták

Franciaország muzulmánjainak 17 százaléka legalább hetente, 8 százaléka havonta jár mecsetbe.

HVG HVG Hetilap

Nő tervezhet egy mecsetet Törökországban

Nőként elsőként álmodhat és rajzolhat mecsetet Törökországban Zeynep Fadillioglu nemzetközi hírű belsőépítész, aki eddig luxusszállodák és -lakások tervezéséről volt ismert hazájától Nagy-Britanniáig, Indiától a Közel-Keletig.

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Változékony idő várható

Változékony idő várható