szerző:
MTI

Lech Kaczynski lengyel államfő ellenzi az EU és Oroszország közötti tárgyalások újrafelvételét.

"Nem csinálok titkot belőle, hogy határozottan ellenzem" - mondta csütörtökön újságíróknak, miután visszatért Varsóba Brüsszelből, ahol részt vett az Európai Unió csúcsértekezletén. "Európa nem eléggé határozott Oroszországgal szemben. Az EU-csúcs zárónyilatkozatába került megfogalmazások messze nem elegendőek" - vélekedett a konzervatív politikus. Azzal indokolta álláspontját, hogy Moszkva nem teljesen teljesítette  az EU-val kötött megállapodásait. 

Az EU tagállamai csak az EU-bizottság jelentése után, röviddel a november 14-i, nizzai EU-Oroszország-csúcstalálkozó előtt szándékoznak dönteni arról, hogy folytassák-e tárgyalásaikat Oroszországgal. Az integrációs szervezet meghatározatlan időre leállította a partnerségi megállapodásról folytatott párbeszédet, miután augusztusban orosz csapatok vonultak be Grúziába. 

Kaczynski bevallotta csütörtöki nyilatkozatában, hogy lemaradt az EU-csúcs Grúziával kapcsolatos vitájáról, holott hivatalosan ez a téma volt az indoka annak, hogy a kormány tiltakozása ellenére ragaszkodott a brüsszeli csúcson való részvételéhez.

"A klímahelyzetről folytatott vita alatt Nicolas Sarkozy francia elnök hirtelen lezárta ezt a témát, és újat nyitott, a grúziai válság témáját. Én akkor éppen nem voltam a teremben, 150 méternyire voltam az épülettől" - mondta. Mint kifejtette, azért hagyta el az üléstermet, hogy találkozzék közvetlen munkatársaival, akiket - mivel nem voltak akkreditálva - nem engedtek be az épületbe, ahol a csúcsértekezlet zajlott. A lengyel delegáció kormány által benyújtott névlistája ugyanis nem tartalmazta a lengyel elnöki hivatal egyetlen munkatársának nevét, sőt az államfőét sem. Kaczynski végül egy VIP-belépővel bejutott, de egyetlen munkatársának sem sikerült ugyanez.

Donald Tusk jobbközép liberális kormánya foggal-körömmel küzdött azért, hogy Kaczynski ne legyen ott az EU-csúcson. Azzal indokolta ellenkezését, hogy az államfő nem ért a pénzügyekhez, márpedig a globális pénzügyi válság kiemelt téma lesz a csúcson.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Oroszországot Svájc képviseli majd Grúziában

Svájc fogja képviselni Oroszország érdekeit Grúziában - közölte hétfőn egy orosz diplomata a grúz fővárosban. Grúzia ugyanis megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal tiltakozásul amiatt, hogy Moszkva elismert két grúziai szakadár területet, Abháziát és Dél-Oszétiát.

MTI Gazdaság

Oroszország is pénzügyi stabilizációs csomagon dolgozik

Az orosz állami duma – a parlament alsóháza – pénteken első olvasatban jóváhagyta a pénzügyi rendszer stabilizálását szolgáló jogszabályt, amely további 50 milliárd dollárt bocsát az állami VEB bank rendelkezésére, és elfogadott egy törvénymódosítást is, amelynek értelmében a Központi Bank zálog nélküli hiteleket adhat bankoknak.

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Nagyon fontos csatát nyert meg a TikTok

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Az MSZP-s Bangóné szerint azért népszerű a Fidesz, mert sok a patkány

Az MSZP-s Bangóné szerint azért népszerű a Fidesz, mert sok a patkány

Macron nem finomkodott, a franciáknak többet és hatékonyabban kell dolgozniuk

Macron nem finomkodott, a franciáknak többet és hatékonyabban kell dolgozniuk

Ungár Péter: Igen, meleg vagyok

Ungár Péter: Igen, meleg vagyok

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója