szerző:
MTI

Barack Obama demokrata párti szenátor a szerda esti, utolsó amerikai elnökjelölti vitán azt mondta: vetélytársa, John McCain a Bush-adminisztráció nyolcévi téves gazdaságpolitikáját folytatná, ő viszont új irányba vinné az országot. McCain, a republikánus jelölt Obama szemébe mondta: ő nem Bush, s ha Obama szenátor Bush ellen akar harcolni, négy évvel ezelőtt kellett volna megpályáznia az elnökséget.

McCain és Obama egy korábbi tévévitán. Vitán alul
© AP
A két nagy párt elnökjelöltje ezúttal egy asztalnál ülve ütköztette nézeteit a New York állambeli Hempsteadben, a Hofstra Egyetemen. A 20 nappal a választás előtt rendezett vita egyik fő témája ismét a pénzügyi válság, az amerikai gazdaság jövője volt.

Obama kijelentette, a középosztályt megsegítő mentőcsomagra van szükség, s erre neki konkrét javaslatai vannak. Egyebek mellett adókönnyítéseket ígért az Amerikában munkahelyeket teremtő vállalatoknak. McCain kifejtette: kormánya felvásárolná a bajba jutott háztulajdonosok hiteltartozásait, és újratárgyalná azokat, hogy fizetni tudják a részleteket.

McCain azzal vádolta Obamát, hogy megadóztatná a vállalkozó amerikaiakat, akik nem tudnák megvalósítani az amerikai álmot, elvenné tőlük kemény munkájuk eredményét. Obama elmondta, a dolgozó amerikaiak 95 százaléka számára adót csökkentene, 250 ezer dolláros évi jövedelem alatt. McCain szerint Obama újraosztaná a vagyont, ami megengedhetetlen, ilyen nehéz időkben nem szabad senkit nagyobb adókkal sújtani.

Az országos felmérések szerint Obama biztosan vezet, a legtöbb kétesélyes államban előnyben van; ha ma rendeznék a választást, valószínűleg könnyedén megszerezné a győzelemhez szükséges 270 elektori voksot. November 4-ig azonban még három hét maradt, így McCain, aki korábban több ízben nagy visszatérőnek bizonyult, elvben még fordíthat a verseny állásán.

A vitát vezető Bob Schieffer, a CBS műsorvezetője azt is megkérdezte a jelöltektől: hajlandók-e egymás szemébe mondani azokat a negatív üzeneteket, amelyek az utóbbi hetekben a két kampánystáb részéről elhangzottak. McCain kijelentette, hogy Obama példátlan összegeket, az elnökválasztások történetében az eddigi legtöbb pénzt költi negatív reklámokra. Obama azzal vágott vissza, hogy az ő üzeneteinek csak az egyharmada negatív, McCain hirdetéseinek viszont 100 százaléka ilyen.

Amerikaiak tízmilliói utoljára láthatták egymás mellett a két jelöltet a választás előtt, és a liberális sajtó szerint McCain már nem állíthatja meg Obamát. A The New York Times arról írt, hogy az illinois-i szenátornak a továbbiakban kockáztatás nélkül csak eddigi formáját kell hoznia: a demokraták ügyét segítő pénzügyi válság leküzdésére kell összpontosítania, reményt, változást és az iraki háború végét ígérve, hangsúlyozva, hogy McCain Bush nyolcévi kudarckormányzásának folytatását jelentené.

Obama és McCain hosszú párharcáról a hírtévék gyakran úgy tudósítottak, mint egy kemény bokszmérkőzésről: a kommentátorok az utóbbi két hétben azt találgatták, mikor és hogyan igyekszik majd megrendítő ütést bevinni ellenfelének McCain, aki kockáztatni kényszerül, hisz hátrányban van.

McCain szerda este egyértelműen támadóbbnak mutatkozott Obamánál, aki a korábbi vitákhoz hasonlóan higgadtságra törekedett. McCain egyebek mellett magyarázatot követelt Obamától arra, hogy kapcsolatok fűzték egy radikális mozgalom alapítójához. Obama ezt azzal hárította el, hogy ő még csak 8 éves volt, amikor William Ayers a vietnami háború idején egy háborúellenes csoportot vezetett, amely robbantásokat követett el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Obama vezet mindegyik közvélemény-kutatónál

Több felmérés is arra mutat, hogy Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének előnye egyre meggyőzőbbnek tűnik republikánus vetélytársával, John McCainnel szemben.

MTI Világ

Obama visszavette a vezetést McCaintől

Az amerikai pénzügyi rendszer súlyosbodó nehézségeinek napjaiban visszavette a vezetést republikánus ellenfelétől Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje.

hvg.hu Shake

A magyarok Obamára szavaznának

Egy virtuális szavazáson bárki megmondhatja, nemzetiségtől függetlenül, hogy kit szeretne az Amerikai Egyesült Államok elnökeként látni. A magyarok a demokratákhoz húznak – egyelőre.

MTI Világ

Obama biztosan vezet McCain előtt

Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt tíz pontos előnyre tett szert republikánus párti ellenfelével, John McCainnel szemben – ez derült ki a The Washington Post és ABC News hírcsatorna ma közzétett felméréséből.

MTI Világ

A válság miatt keményedik Obama és McCain hangneme

A pénzügyi válság megváltoztatta az amerikai elnökválasztási verseny dinamikáját, a második elnökjelölti vita keményebb hangneme is ezt tükrözi - írta szerdán a The Wall Street Journal elemzője.

MTI Világ

Newsweek: Obama még jobban vezet

Bő három héttel az amerikai elnökválasztás előtt a demokrata párti jelölt jelentős népszerűségi előnyre tett szert republikánus vetélytársával szemben - derül ki egy friss fölmérésből.

MTI Világ

Sarah Palin etikai vétséget követett el

Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként hivatali hatalommal való visszaélést követett el egy parlamenti etikai vizsgálat szerint, a republikánus kampánystáb viszont hangsúlyozta: a kormányzó jogszerűen járt el.

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Szentségtörés vagy instant siker: Hogy tetszik a kombi Porsche 911?

Szentségtörés vagy instant siker: Hogy tetszik a kombi Porsche 911?