szerző:
MTI

Tartja előnyét Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt republikánus riválisával, John McCainnel szemben - állapította meg szombaton közzétett közvélemény-kutatásában a Reuters/C-SPAN/Zogby.

McCain és Obama egyik vitája. Nincs lefutva
© AP
A legújabb felmérés szerint Obamára a várhatóan az urnák elé járuló szavazók 48 százaléka voksolna, míg McCaint 44 százalék választaná. John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője felhívta a figyelmet arra, az elmúlt 12 napban, amióta a napi felmérések elkezdődtek, Obama stabilan megőrizte előnyét - ami két és hat százalék közötti -, ugyanakkor a szerdai, utolsó tévévita óta nőtt a McCain iránti rokonszenv.

A felmérésből kiderült, hogy a republikánus jelöltet pártja szavazóinak 91 százaléka támogatja, míg Obama a demokrata szavazók 88 százalékának bizalmát élvezi. Ezzel szemben az illinoisi szenátor továbbra is 16 ponttal vezet a független szavazóknál és számos elemző szerint ez döntő lehet a november 4-i elnökválasztáson.

"Ha McCain megőrzi ezt a támogatottságot a republikánusoknál, versenyben marad, de növelnie kellene befolyását a függetleneknél" - vélekedett Zogby.

A közvélemény-kutatás arról is árulkodik, hogy McCain csak a 35 és 49 év közötti korosztálynál vezet, a többi generáció, beleértve az időseket, Obamát tartja jobbnak. Ugyancsak a demokrata párti jelöltnél az előny a női szavazók körében, de a jelenlegi hét százalék négy százalékpontos visszaesést jelent az elmúlt hetekhez képest. Zogby szerint ez azt jelenti, hogy a republikánus nők kezdenek visszatérni McCainhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Obama biztosan vezet McCain előtt

Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt tíz pontos előnyre tett szert republikánus párti ellenfelével, John McCainnel szemben – ez derült ki a The Washington Post és ABC News hírcsatorna ma közzétett felméréséből.

MTI Világ

A válság miatt keményedik Obama és McCain hangneme

A pénzügyi válság megváltoztatta az amerikai elnökválasztási verseny dinamikáját, a második elnökjelölti vita keményebb hangneme is ezt tükrözi - írta szerdán a The Wall Street Journal elemzője.

MTI Világ

Sarah Palin etikai vétséget követett el

Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként hivatali hatalommal való visszaélést követett el egy parlamenti etikai vizsgálat szerint, a republikánus kampánystáb viszont hangsúlyozta: a kormányzó jogszerűen járt el.

MTI Világ

Obama és McCain egymás szemébe mondta

Barack Obama demokrata párti szenátor a szerda esti, utolsó amerikai elnökjelölti vitán azt mondta: vetélytársa, John McCain a Bush-adminisztráció nyolcévi téves gazdaságpolitikáját folytatná, ő viszont új irányba vinné az országot. McCain, a republikánus jelölt Obama szemébe mondta: ő nem Bush, s ha Obama szenátor Bush ellen akar harcolni, négy évvel ezelőtt kellett volna megpályáznia az elnökséget.

MTI Világ

Obama vezet mindegyik közvélemény-kutatónál

Több felmérés is arra mutat, hogy Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének előnye egyre meggyőzőbbnek tűnik republikánus vetélytársával, John McCainnel szemben.

hvg.hu Shake

A magyarok Obamára szavaznának

Egy virtuális szavazáson bárki megmondhatja, nemzetiségtől függetlenül, hogy kit szeretne az Amerikai Egyesült Államok elnökeként látni. A magyarok a demokratákhoz húznak – egyelőre.

MTI Világ

Newsweek: Obama még jobban vezet

Bő három héttel az amerikai elnökválasztás előtt a demokrata párti jelölt jelentős népszerűségi előnyre tett szert republikánus vetélytársával szemben - derül ki egy friss fölmérésből.

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő