szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vizsgálják, hogy a Dominique Strauss-Kahn IMF-vezetővel intim viszonyban álló egykori magas rangú magyar beosztottja, Nagy Piroska kapott-e Strauss-Kahntól pénzjuttatást augusztusi távozása óta.

Mint azt korábban már megírtuk, vizsgálat indult Dominique Strauss-Khan, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője ellen, aki a gyanú szerint hatalmával visszaélve szexuális kapcsolatba bonyolódott egy magyar származású munkatársával - írja a The Wall Street Journal. A munkatárs Nagy Piroska volt, a szervezet Afrika részlegének korábbi vezetője.

Dominique Strauss-Kahn IMF-vezető egykori magas rangú magyar beosztottja, Nagy Piroska korábban a Valutaalap afrikai osztályán dolgozott, augusztusban távozott az IMF-től, és utána az EBRD-nél vállalt állást Londonban.

Az 1991-ben alakult EBRD kedvezményezett országai között van a tágabb értelemben vett kelet-európai térség szinte összes gazdasága, így Magyarország is, bár a londoni bank a két éve elfogadott új stratégia alapján tevékenységének súlypontját egyre inkább áthelyezi a zömmel már EU-tag közép-kelet-európai országokból az egykori szovjet térségbe.
 
Dominique Strauss-Kahn és házasságban élő egykori munkatársa kapcsolatát - amint arról az amerikai The Wall Street Journal gazdasági napilap a hétvégén beszámolt - az IMF-nél már vizsgálják, kiderítendő, hogy a pénzintézet vezetője nem részesítette-e szabályellenes módon előnyökben volt beosztottját.

A londoni The Sunday Times saját értesülése szerint a vizsgálat kiterjed egy pénzjuttatásra is, amelyet a magyar ex-IMF-alkalmazott kapott augusztusi távozása során. Strauss-Kahn egykori beosztottjának ügyvédje cáfolja, hogy ügyfele "különleges elbánásban" részesült volna - írja a brit lap. Az IMF szintén házasságban élő vezetője - Franciaország volt pénzügyminisztere - maga is cáfolta, hogy visszaélt volna beosztásával, és az "incidenst" magánélete részének nyilvánította.

A The Sunday Times szerint az eset "rendkívül kínossá" válhat Nicolas Sarkozy francia elnök számára is, Sarkozy ugyanis tavaly erőteljesen kampányolt Strauss-Kahn IMF-vezéri kinevezéséért.

Párizsi bennfentesek már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy "a vonzó és karizmatikus" francia politikusnak "veszélyes mértékben gyengéje a női nem" - olvasható a vasárnapi brit lap írásában.

Az újság forrásai szerint a vizsgálat eredményétől függetlenül tarthatatlanná válhat Strauss-Kahn pozíciója. IMF-illetékesek a The Sunday Timesnak azt mondták: akár visszaélt hatalmával, akár nem, a Valutaalap vezetője "katasztrofális" helyzetértékelési hiányosságról tett tanúbizonyságot, amikor romantikus kapcsolatra lépett a szervezet egy alkalmazottjával.   

Tavaly nyáron az IMF társintézményének, a Világbanknak az elnöke, Paul Wolfowitz egykori amerikai védelmi miniszter-helyettes volt kénytelen távozni tisztségéből, miután egy belső vizsgálat szerint pozíciójával visszaélve segítette élettársa előmenetelét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A frászt hozzák a Balaton-partiakra a strandra járó vaddisznók

A frászt hozzák a Balaton-partiakra a strandra járó vaddisznók

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

Az én hetem: Lackfi János belegondol a szabadság elvesztésébe

Az én hetem: Lackfi János belegondol a szabadság elvesztésébe