szerző:
MTI

Vizsgálják, hogy a Dominique Strauss-Kahn IMF-vezetővel intim viszonyban álló egykori magas rangú magyar beosztottja, Nagy Piroska kapott-e Strauss-Kahntól pénzjuttatást augusztusi távozása óta.

Mint azt korábban már megírtuk, vizsgálat indult Dominique Strauss-Khan, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője ellen, aki a gyanú szerint hatalmával visszaélve szexuális kapcsolatba bonyolódott egy magyar származású munkatársával - írja a The Wall Street Journal. A munkatárs Nagy Piroska volt, a szervezet Afrika részlegének korábbi vezetője.

Dominique Strauss-Kahn IMF-vezető egykori magas rangú magyar beosztottja, Nagy Piroska korábban a Valutaalap afrikai osztályán dolgozott, augusztusban távozott az IMF-től, és utána az EBRD-nél vállalt állást Londonban.

Az 1991-ben alakult EBRD kedvezményezett országai között van a tágabb értelemben vett kelet-európai térség szinte összes gazdasága, így Magyarország is, bár a londoni bank a két éve elfogadott új stratégia alapján tevékenységének súlypontját egyre inkább áthelyezi a zömmel már EU-tag közép-kelet-európai országokból az egykori szovjet térségbe.
 
Dominique Strauss-Kahn és házasságban élő egykori munkatársa kapcsolatát - amint arról az amerikai The Wall Street Journal gazdasági napilap a hétvégén beszámolt - az IMF-nél már vizsgálják, kiderítendő, hogy a pénzintézet vezetője nem részesítette-e szabályellenes módon előnyökben volt beosztottját.

A londoni The Sunday Times saját értesülése szerint a vizsgálat kiterjed egy pénzjuttatásra is, amelyet a magyar ex-IMF-alkalmazott kapott augusztusi távozása során. Strauss-Kahn egykori beosztottjának ügyvédje cáfolja, hogy ügyfele "különleges elbánásban" részesült volna - írja a brit lap. Az IMF szintén házasságban élő vezetője - Franciaország volt pénzügyminisztere - maga is cáfolta, hogy visszaélt volna beosztásával, és az "incidenst" magánélete részének nyilvánította.

A The Sunday Times szerint az eset "rendkívül kínossá" válhat Nicolas Sarkozy francia elnök számára is, Sarkozy ugyanis tavaly erőteljesen kampányolt Strauss-Kahn IMF-vezéri kinevezéséért.

Párizsi bennfentesek már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy "a vonzó és karizmatikus" francia politikusnak "veszélyes mértékben gyengéje a női nem" - olvasható a vasárnapi brit lap írásában.

Az újság forrásai szerint a vizsgálat eredményétől függetlenül tarthatatlanná válhat Strauss-Kahn pozíciója. IMF-illetékesek a The Sunday Timesnak azt mondták: akár visszaélt hatalmával, akár nem, a Valutaalap vezetője "katasztrofális" helyzetértékelési hiányosságról tett tanúbizonyságot, amikor romantikus kapcsolatra lépett a szervezet egy alkalmazottjával.   

Tavaly nyáron az IMF társintézményének, a Világbanknak az elnöke, Paul Wolfowitz egykori amerikai védelmi miniszter-helyettes volt kénytelen távozni tisztségéből, miután egy belső vizsgálat szerint pozíciójával visszaélve segítette élettársa előmenetelét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját