szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óvatosságra inti a Thaiföldön tartózkodó magyarokat, vagy odaindulókat a bangkoki magyar nagykövet, aki szerint romlik a helyzet a délkelet-ázsiai országban - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő szombaton.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már nem javasolja úti célnak Thaiföldet, Balogh András bangkoki magyar nagykövet azonban ezt a minősítést még nem tartja indokoltnak, de azt javasolja, hogy különösen a három déli tartományt és a kambodzsai határszakaszt, ahol lövöldözések is voltak, kerüljék el a turisták. Thaiföld ennek ellenére biztonságos ország, a megmozdulások nem az idegenek ellen irányulnak, szemben az Indiában történtekkel.

A nagykövet arról is tájékoztatott, hogy a bangkoki nemzetközi repülőtereken a tüntetők tartós megszállásra rendezkedtek be, szétverték a felállított ellenőrzőpontokat és visszaszerezték az elkobzott fegyvereket. Elmondta azt is, hogy kedden a bíróság várhatóan feloszlatja a legnagyobb kormánypártot; ezzel is indokolta a rendőrök és a hadsereg növekvő passzivitását. Figyelmeztetett arra is, hogy Bangkok legnagyobb közparkjába kormánypárti mozgalom szervez tüntetést, amelyen előfordulhatnak összecsapások és továbbra sem kizárt egy puccs lehetősége.

Az üdülőövezetekbe a légitársaságok változatlanul közlekedtetik járataikat, ezért a nagykövet azt javasolja a turistáknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságokkal és érdeklődjenek a hazautazási lehetőségekről. A nemzetközi repterek lezárása miatt Bangkokban mintegy 100 ezer külföldi turista ragadt, így, ha meg is indul a légi forgalom, hosszú időbe telik, amíg normalizálódik a helyzet.

A magyar állampolgárok a thaiföldi helyzetről tájékozódhatnak a magyar nagykövetség honlapján (www.mfa.gov.hu/emb/bangkok), amelyet az elmúlt hetekben gyakorlatilag naponta frissítenek.

A thaiföldi hatóságok szerda éjjel függesztették fel (a kedden lezárt Szuvarnabhumi után) a második bangkoki repülőtér működését is, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A két repülőtér bezárásával megszűnt a légi összeköttetés Bangkokkal. A kormányfő csütörtökön szükségállapotot rendelt el a bangkoki repülőtereken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában