szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pusztul a Keleti-Kárpátokban, Gyergyószentmiklós közelében található Gyilkos-tó. A tavat a feltöltődés veszélye fenyegeti - írja a Bukarestben kiadott Új Magyar Szó napilap internetes oldalán.

A 171 éve földcsuszamlás miatti völgyelzáródás révén keletkezett tó egyediségét adó, vízben álló fatörzsek jó része már kirothadt a szennyvíz hatására. A víz egykori zöldje ma már inkább kávébarna. A Gyilkos-tóba ömlő patakok torkolatánál levő gátak felújítása rendkívül sürgős lenne, ellenkező esetben a lerakódó törmelék két részre oszthatja a tavat. A természetes feltöltődést gyorsítja az illegális fakitermelés miatt egyre több hordalék. A szakemberek szerint mindezek hatására a Gyilkos-tónak már csak hűlt helye maradhat fél évszázadon belül.
   
Abos Gábor, a Hargita megyei környezetvédelmi őrség főbiztosa szerint a tó mentén hivatalosan, engedéllyel működő vendéglátó helyek mindegyikénél megfelelő a szennyvíz kezelése. A korábbi kihágásokért kirótták a büntetéseket. A főbiztos szerint jelenleg nincs szennyvízprobléma az üdülőtelepen.
   
Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti képződményének megmentése érdekében előrelépést jelenthetne a védőgátak mellett a víz- és csatornahálózat kiépítése. Ez hamarosan megvalósulhat. A gyergyószentmiklósi polgármester, Mezei János szerint tíz hónapon belül megépül a derítőállomás, melyhez majd saját költségen csatlakozhatnak a vendéglátóipari egységek.
   
Gyergyószentmiklós 2007 októberében hétmillió lej (490 millió forint) összértékű támogatást kapott a román környezetvédelmi minisztériumtól a Gyilkos-tó melletti üdülőtelep ivóvíz- és csatornahálózatának fejlesztésére, illetve kiépítésre. Az összeget 2010-ig kell elkölteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse

2,5 méteres őscápára bukkantak, ez lehetett a mai cápák és ráják őse