szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mumbai fegyveres támadások hátterével és várható következményeivel foglalkozó hétfői európai sajtó szerint félő, hogy a terroristák elérték rejtett céljukat, és véget vetettek a két ősellenség, India és Pakisztán közeledésének.

"Nem sikerült megölniük 5000 embert, ahogy remélték. Ha azonban az a cél rejlett a mumbai (bombayi) merényletek mögött, hogy rontsanak India és Pakisztán viszonyán, akkor a terroristák elérték, amit akartak. A két atomhatalom között óráról órára feszültebb a helyzet" - írta hétfőn a La Stampa című olasz újság.

Egészen nyilvánvaló, hogy (az indiai-pakisztáni közeledés) mindkét részről sokaknak nem tetszik - fejtegette. Sem a kasmíri lázadóknak, akik támogatást kapnak a pakisztáni titkosszolgálattól, sem az indiai hindu szélsőségeseknek, és még kevésbé az al-Kaidának és a táliboknak, akik számára egy indiai-pakisztáni összetűzés afganisztáni befolyásuk megerősödését jelenthetné - vélekedett a torinói napilap.

A La Repubblica című római újság szerint "a Mumbai metropolist ért támadás - akár egy súlyos földrengés - mély repedéseket hagyott maga után az indiai-pakisztáni kapcsolatok törékeny alapzatában(...) November 26-a (amelyet a sajtó nagy része már csak India szeptember 11-éjeként emleget) legnyugtalanítóbb hatása valójában az, hogy véget értek a mézeshetek Újdelhi és Iszlámábád között".

A La Croix című párizsi katolikus újság arra figyelmeztetett, hogy a támadások "csak tovább szítják a hindu szélsőségesek más vallásúak elleni erőszakcselekményeit, és mozgásban tartják az ijesztő, véres körforgást. Mindkét ország vezetőinek nagy bölcsességre lesz szükségük ahhoz, hogy kitérjenek a legrosszabb forgatókönyvek elől".

A Der Standard című osztrák lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország csak együtt kezelheti a terrorizmus problémáját. "Az együttműködés esélye most sokkal jobb, mint korábban, és nem szabad szétrombolni azzal, hogy túlreagálják" (a történteket) - írta a liberális bécsi újság.

A Die Presse szerint a mumbai merényletsorozat csapást mért Washington törekvésére is, hogy kibékíti Indiát és Pakisztánt, és ezzel két legyet üt egy csapásra. "Először is elhárul egy nagyobb összecsapás veszélye a két atomhatalom között. Másodszor azzal, hogy befejeződik a +hidegháború+ Indiával, a pakisztáni biztonsági erők felszabaduló kapacitását a tálibok és más iszlamisták elleni harcra vethetik be az afgán határ mellett, ami könnyebbé teheti a Hindukusban harcoló NATO-csapatok életét". A támadások azonban keresztülhúzták a washingtoni stratégák számításait - hangsúlyozta a konzervatív bécsi újság.

Az Independent című brit balliberális újság úgy vélekedett: "Dél-Ázsiában - Afganisztántól Indiáig - addig nem lesz béke, amíg nem gátolják meg, hogy Pakisztán terroristákat támogasson és exportáljon".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung