szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

India nem fontolgat katonai válaszlépést a mumbai merényletekre, Iszlámábád pedig közös testület felállítását javasolja a terrorcselekmények kivizsgálására.

"Senki sem beszél katonai akcióról" - szögezte kedden Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter, amikor újságírók arról kérdezték, milyen lépésekhez folyamodhat India válaszul a terrortámadásokra. Az újdelhi külügyminisztérium közölte, hogy a tárca hétfőn jegyzéket adott át a pakisztáni nagykövetnek, s ebben tudatta: "pakisztáni elemek" követték el a 188 halálos áldozatot követelő vérengzést. India a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) betiltott pakisztáni szervezetet gyanúsítja a múlt heti terrortámadások elkövetésével, és többek között Háfiz Szajednek, a Laskar-e-Taiba vezetőjének a kiadását követeli. A névsorban mintegy ötven ember neve szerepel, így Davúd Ibrahimé, az 1993-as mumbai merényletek kitervelőjéé, aki az Indiában körözött személyek listáját vezeti. Az indiai nyomozó hatóságok szerint a szóban forgó szervezet hónapokon át készítette fel a mumbai merénylőket a terrorcselekményre, és Ibrahim volt a támadók egyik pénzelője.

A pakisztáni tájékoztatási miniszter kedden csak annyit mondott, hogy "válaszolni fognak az indiai jegyzékre". Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök pedig közölte: Indiának bizonyítékot kell szolgáltatnia arra a vádjára, hogy pakisztániak voltak a mumbai merénylők. "Megneveztek egyes szervezeteket (...) de ez nem bizonyíték. Ha fel tudnak mutatni bizonyítékokat, készek leszünk teljes mértékben együttműködni" - mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Juszuf Raza Gilani.

Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter azt javasolta kedden Indiának, hogy a két ország alakítson közös testületet a mumbai vérengzés kivizsgálására. Iszlámábád szombaton még olyan döntést hozott, hogy az előzetes bejelentés ellenére mégsem küldi Indiába a pakisztáni titkos szolgálat vezetőjét segítségül a mumbai merénylet körüli nyomozásban, hanem csak egy egyszerű ügynök utazott a szomszéd országba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Svájcban napi 6 koronavírusos halálesetnél döntöttek úgy, hogy nyithatnak a teraszok

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség