szerző:
MTI/hvg.hu

Újabb zavargások és tüntetések voltak hétfőn Görögországban, tiltakozásul a rendőri erőszak ellen, miután egy rendőr lelőtt szombaton Athénban egy 15 éves fiút, aki társaival együtt rátámadt egy rendőrautóra. Ha elhúzódnak a tiltakozások, összemosódhatnak más megmozdulásokkal is. A Külügyminisztérium felhívja a Görögországba látogató magyarok figyelmét, hogy kerüljék a tüntetések környékét.

A szombati és vasárnapi zavargások folytatásaként mintegy 300 egyetemista és gimnazista autókat rongált meg és kirakatüvegeket tört be Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában. Egy rendőr megsérült hétfő este a Görögország északi részén fekvő város egyik rendőrőrsén, mert mintegy húsz fiatal Molotov-koktélokat dobott az őrsnek otthont adó épületre.

Tekintse meg képgalériánkat!
Athénban a kommunista párt rendezett tüntetést hétfőn reggel a városközpontban. Mintegy 150 pártaktivista skandált rendőröket szidalmazó jelszavakat, de incidens akkor nem történt. Nem úgy este: fiatalok egy csoportja felgyújtott három autót a görög főváros központjában, és betörte a külügyminisztérium diplomáciai akadémiájának ablakait. Kevéssel a támadás után tűz ütött ki az épületben, és a kivonuló tűzoltóknak létrákon kellett kimenteniük az épületből mintegy húszat az akadémia hallgatói közül.

Rohamrendőrök könnygázt is bevetve szétkergettek hétfőn este egy hozzávetőleg 300 fiatalból álló tömeget Athén központi terén. A parlament épülete és a Szintagma teret övező luxusszállók előtt gyülekező fiatalok sértegették, gúnyolták előzőleg a rendőröket, szemeteskukákat gyújtottak fel, és vasrudakkal törték a járdák márványburkolatát, hogy a törmelékkel megdobálhassák a rendőröket. 

Összesen mintegy tízezren vettek részt Athénban hétfőn este a rendőri erőszak elleni tiltakozásokon. A jobbára fiatal tüntetők vörösre mázolták a városközpont számos épületének földszinti részein a falakat. (A rendőrgolyó által megölt kamasz kiontott vérét akarta jelképezni a vörös szín.) Több százan rendeztek tiltakozást az athéni egyetem épületei előtt a Radikális Baloldali Szövetség nevű kis párt felhívására. Tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokról érkeztek hírek Kréta és Korfu szigetéről is. 

Jeórjiosz Papandreu, az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetője  arra kérte az ország polgárait, hogy gyújtsanak gyertyákat kedden este városaik, falvaik központi részein, emlékezésül a rendőri erőszak áldozatára.

Tekintse meg képgalériánkat
Hétfőn országszerte szünetelt az oktatás Görögország iskoláiban. A 15 éves diák halála miatti tiltakozás jeleként szerdáig nem lesz tanítás az intézményekben - közölte Kosztasz Maniatisz, a középiskolai tanárok szakszervezeti szövetségének főtitkára. Az athéni egyetem oktatói háromnapos munkabeszüntetést kezdtek, követelve, hogy a hatóságok tárják fel a kamasz fiú megölésének körülményeit. 

Ha elhúzódnak a tiltakozások, összemosódhatnak más megmozdulásokkal is; szerdára 24 órás általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, tiltakozásul a tervezett nyugdíjreform és a kormány gazdaságpolitikája ellen. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök a nyilvánosság előtt bocsánatot kért a megölt fiú apjától, de hangsúlyozta tévébeszédében: a kormány nem fogja eltűrni, hogy egyes erők a tragikus incidens ürügyén elfogadhatatlan és veszélyes akciókat szervezzenek az országban.

Külföldre is átcsaptak a görögországi tiltakozások hullámai. Mintegy 20 tüntető elfoglalta és mintegy nyolc órán át megszállva tartotta a berlini görög konzulátust. Este önként elhagyták a konzulátus wittenbergerplatzi épületét, miután átadtak a konzulnak egy tiltakozó iratot, és ígéretet kaptak, hogy szabadon távozhatnak. A rendőrség senkit sem vett őrizetbe.

Mintegy negyvenen tüntettek Görögország londoni nagykövetsége előtt. Fiatalok transzparenseket tartottak magasba, rajtuk anarchista jelszavakkal. Néhány tüntető dulakodni kezdett a rendőrökkel, amikor azok biztonsági korlátokat próbáltak állítani az épület elé. Három tüntetőt őrizetbe vettek a közrend megzavarásáért - közölte a helyi rendőrség.

A Külügyminisztérium felhívja a Görögországba látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, és saját érdekükben kerüljék a nagyobb csoportosulásokat, tömegrendezvényeket, valamint a megerősített rendőri felvonulással járó tüntetések környékét. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az eseményeket, és még az utazást megelőzően tájékozódjanak, hogy az úti céljuk környékét mennyiben érintik a mostani tüntetések. Amennyiben bárki segítségre szorul, úgy a (00-30) 694-860-1793-as telefonszámon hívja a az athéni nagykövetség éjjel-nappal működő ügyeleti telefonját.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Zavargások, miniszteri lemondás Görögországban

Egy szombati összecsapáson történt haláleset nyomán zavargások törtek ki Görögországban több helyütt. A görög belügyminiszter vasárnap felajánlotta lemondását, de a kormányfő ezt elhárította.

Halmúzeumtól az ugandai agrároktatásig: erre adott 4 hónap alatt 2 milliárdot az Agrárminisztérium

Halmúzeumtól az ugandai agrároktatásig: erre adott 4 hónap alatt 2 milliárdot az Agrárminisztérium

Elárasztotta Velencét a víz

Elárasztotta Velencét a víz

Naponta 10 ember lábát amputálják cukorbetegség miatt

Naponta 10 ember lábát amputálják cukorbetegség miatt

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

A Huawei után jön a DJI? Amerika most a kínai drónok felé fordult

A Huawei után jön a DJI? Amerika most a kínai drónok felé fordult

Megtartja holnapi bemutatóját Huawei/Honor, de nagy kérdés, hogy utána mi lesz

Megtartja holnapi bemutatóját Huawei/Honor, de nagy kérdés, hogy utána mi lesz