szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Némileg módosított javaslatot terjeszt az uniós vezetők elé reggel a klímacsomagot illetően Nicolas Sarkozy, hogy elnyerje a még ellenálló országok, köztük Magyarország egyetértését - értesült a francia hírügynökség.

Az AFP birtokába került szöveg szerint az új indítvány megegyezik a legutóbbival abban, hogy a szén-dioxid kibocsátására vonatkozó uniós kvóták 12 százalékát kapnák külön támogatásként a szegényebb új tagországok. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezzel szemben 20 százalékot tartana indokoltnak - jegyzi meg a hírügynökség.

Cserében viszont azoknak az uniós iparágaknak, amelyek nincsenek nemzetközi versenynek kitéve, 2020 helyett 2025-ig kellene csak megvásárolniuk a rájuk kiszabott kvótákat. Az energia- és klímacsomagra vonatkozó javaslatok közül eddig egyik sem tartalmazott 2020-nál későbbi céldátumot.

Korábban a hírügynökség arról számolt be: miután a legnagyobb nehézséget okozó német, lengyel és olasz ellenállást nagyjából sikerült felszámolni, Sarkozyre maradt a feladat, hogy a magyar delegációval egyeztessen. Csütörtök délután Daróczi Dávid kormányszóvivő is úgy nyilatkozott, hogy Magyarország ellenállása a legkövetkezetesebb a klímacsomag ügyében.

Az MTI tudósítója úgy értesült a kétnapos brüsszeli EU-csúcs helyszínén, hogy csütörtök éjfél után még folytak a tárgyalások a francia elnökség és a magyar küldöttség között.

Az állam- és kormányfők másfél éve állapodtak meg abban, hogy az unió a 2005. évihez képest legalább 20 százalékkal csökkenti a levegőt szennyező károsanyag-kibocsátását 2020-ig, illetve a jövő évtized végéig 20 százalékra emeli a megújuló energiaforrások (szél, víz, nap, fa, biomassza) arányát az energiafelhasználásban. A most tárgyalt részletek és tagállami lebontás célja, hogy mindennek a terhei igazságos és szolidáris módon jussanak a 27 tagországra.

Az eredeti magyar álláspont szerint nem lenne igazságos, ha az Európai Unió ragaszkodna a 2005-ös viszonyítási alapjához, Brüsszel ugyanis így nem veszi figyelembe az újonnan csatlakozott tagállamok 1990 és 2005 között végzett gazdasági szerkezetváltásra fordított erőfeszítéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megegyezés nélkül zárult a gdanski klímacsúcs

Nem született áttörés az Európai Unió tervezett klímacsomagjának ügyében a kelet-közép-európai országok kormányfőinek és Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az uniós soros elnökének szombati gdanski találkozóján.

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban