szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia tízmillió dollárnyi segélyt is ígért annak elősegítésére, hogy a jövő évi afganisztáni elnökválasztás szabad és tisztességes legyen - jelentette be hétfőn a brit miniszterelnök.

Gordon Brown közölte a parlamentben, hogy Afganisztán déli részére küldték a brit csapaterősítést, oda, ahol a legélénkebb a kormányellenes iszlamista tálibok fegyveres tevékenysége.
    
Legalább augusztusig maradnak új állomáshelyükön a ciprusi brit támaszpontról Afganisztánba vezényelt brit katonák. Fő feladatuk az lesz, hogy segítsenek szavatolni az elnökválasztási kampány és a szavazás biztonságát.
    
A mostani csapaterősítéssel együtt Nagy-Britanniának 8300 katonája szolgál Afganisztánban, főleg az ország déli részén lévő Hilmend tartományban.
    
Brown szavai szerint más NATO-tagállamoknak is osztozniuk kell a nagyobb harci terhek viselésében, ha Barack Obama megválasztott amerikai elnök segítséget kér a szövetségesektől. "Létfontosságú, hogy a koalíció minden tagja tisztességesen hozzájáruljon" - mondta, hozzátéve, hogy a NATO-tagállamok alaposan megvitatják a kérdést áprilisi csúcstalálkozójukon.
    
Négy brit tengerészgyalogos esett el a múlt pénteken a Hilmend tartomány területén lezajlott csatározásokban.  A britek összesen 132 embert veszítettek Afganisztánban az ázsiai ország 2001-ben kezdődött megszállása óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

121 települést ad át Örményország Azerbajdzsánnak

121 települést ad át Örményország Azerbajdzsánnak