szerző:
MTI

Sem a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) sem a legfelsőbb ügyészség nem indított bűnvádi eljárást Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke ellen a bankszámlájára befolyt szokatlanul magas szerzői jogdíjak ügyében - írja a kolozsvári Krónika internetes oldalán.

A DNA sajtóosztálya közölte, az ügyészek az előzetes vizsgálatok alapján még április 10-én megállapították, hogy Markó ügyében nincs alap az eljárás megindítására a 2000/78-as korrupcióellenes törvény 13. paragrafusa szerint. (A hivatkozott törvénycikkely azt mondja ki, hogy 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az a vezető tisztséget betöltő személy, aki hatalmának vagy befolyásának a felhasználásával illetéktelenül juttat pénzt vagy javakat magának vagy másnak.)

A DNA azt is megállapította, hogy a Markó-ügy vizsgálatában nincsen illetékessége, ezért továbbküldte a vizsgálati anyagot a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék melletti Ügyészségnek. Ez a testület sem indított bűnvádi eljárást Markó ellen, mert a vizsgált tények nem voltak bűnügyi jellegűek.

A román Cotidianul és a Krónika napilap 2006 márciusában figyelt fel arra, hogy Markó Béla a vagyonnyilatkozatában - egy sepsiszentgyörgyi háromszobás panellakás akkori árának megfelelő - 90 ezer lejes szerzői jogdíjból származó bevételt tüntetett fel, noha a 2005-ös évben egyetlen könyve sem jelent meg. Az összeg többszöröse volt az erdélyi könyvkiadók által korábban kifizetett legnagyobb jogdíjnak, sőt Markó éves miniszterelnök-helyettesi és RMDSZ-elnöki fizetésének az összegét is meghaladta.

A pártelnök akkor azzal magyarázta a bevételt, hogy öt évre eladta a korábban írt és a majdan írandó versei kiadói jogát egy magyarországi és egy romániai kiadónak, ezeket azonban nem kívánta megnevezni. Miután a korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben, kénytelen volt beismerni, hogy csak a romániai Bookart Kiadó vásárolta meg a szerzői jogokat. A csíkszeredai RMDSZ-elnök, Hajdu Áron tulajdonában levő kiadó korábban még nem adott ki könyvet. Markó versesköteteinek a kiadását is csak 2007 májusában kezdte el - írja a Krónika.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Markó: „szörnyszövetségek” az RMDSZ ellen

Erdély egyes megyéiben „szörnyszövetségek” jöttek létre a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), illetve a Nagy-Románia Párt (PRM) között, hogy megakadályozzák a RMDSZ helyhatósági tisztségekhez jutását – hívta fel a figyelmet a jelenségre Markó Béla, a szövetség elnöke.

MTI Világ

Markó: Koszovó nem lehet Erdély-analógia

Koszovó nem tekinthető analógiának, de összehasonlítási alapnak igen - fejtette ki hétfői bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

MTI Világ

Markó és Tőkés egy héten belül megegyezne

Egy hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy egyezség szülessen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) között egy jövendő választási együttműködésről - derült ki szombaton Markó Béla és Tőkés László Bálványosfürdőn lezajlott újabb találkozóján.

Magyar fotós életművéből nyílik kiállítás Rómában

Magyar fotós életművéből nyílik kiállítás Rómában

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW