szerző:
MTI

Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti (EP-) képviselő elnökölt az ENSZ Kisebbségi Fórumának első, Genfben tartott ülésén - értesült szerdán az MTI brüsszeli irodája.

Jogsértések az unión belül
Fel kell számolni a romák elkülönítését, biztosítani kell az anyanyelv használatához való jogot, és hosszú távú bevándorlási politikát kell kialakítani az Európai Unióban - állapítja meg az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága, amelynek az alapvető jogok tiszteletben tartását elemző előterjesztése szerdán szerepelt az EP strasbourgi ülésének napirendjén. Az előterjesztés szerint az uniós tagállamokban nagy számban sértik meg súlyosan az emberi és az alapvető szabadságjogokat. (MTI)
A fórum témája a kisebbségi oktatás jelentősége, az oktatáshoz való jog diszkriminációmentes biztosítása volt.  A magyar delegáció részéről Lakatos István emberi jogi nagykövet hozzászólásaiban hangsúlyozta, hogy Magyarország törvényi szinten ismeri el kisebbségeit, valamint a magyar Alkotmány államalkotó tényezőként tartja számon a hazai kisebbségeket. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hantz Péter a romániai kisebbségi oktatás hiányosságaira hívta fel a figyelmet.

Mohácsi előzőleg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szervezésében részt vett Genfben az emberi jogok egyetemes nyilatkozata elfogadásának 60. évfordulójáról való megemlékezésen. Magyarországot és több mint 10 millió európai romát képviselve, felszólalásában méltatta a nyilatkozat vívmányait, és megjegyezte: "a romák alapjogait érő sérelmek, mint például a diszkrimináció vagy az oktatás területén tapasztalt szegregáció, mind a mai napig olyan orvoslást igénylő emberi jogi sérelmek, amelyek mind a tagállamoknak, mind az Európai Uniónak, mind pedig az ENSZ-nek is kihívást jelentenek."

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Mohácsi a Le Monde-ban: kapjanak állampolgárságot a romák

Minden országnak a helyi problémáknak megfelelően azonnali válaszokat kell adni a romák elleni diszkriminációra, s ezeket a válaszokat az Európai Uniónak külön alapokkal kellene segítenie a lakhatás, a munka, az egészségügy, az oktatás, valamint a diszkrimináció elleni szigorú igazságszolgáltatás terén - mondta Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában.

MTI Világ

Süddeutsche Zeitung: Mohácsi jött, látott és megdöbbent

Az Európai Unió megbízásából a közelmúltban Olaszországban tett, a romák elleni pogromokkal kapcsolatos tájékozódó útjával összefüggésben Mohácsi Viktóriáról közölt portrét kedden a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Parlament kedd délután rendkívüli napirendi pontként megvitatja a romák olaszországi - illetve általában európai - helyzetét.

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Gyalogátkelőn sodort el egy autó egy kislányt

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal