Betiltotta a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetének legfelsőbb bírósága csütörtökön a francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy aktfotójával illusztrált reklámtáska forgalmazását, valamint 40 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a termékért felelős céget.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy az elnökné nem adta beleegyezését az 1993-ban készült művészfotó felhasználásához reklám- vagy kereskedelmi célokra, vagyis "a saját imázsához való jogát megsértették". Az ítélet nem lepte meg Peter Mertes-et, a Pardon ruházati márka tulajdonosát, aki már a hétfői tárgyaláson azt mondta: a táskából még raktáron lévő valamennyi darabot elégette. "40 ezer euró azért kicsit sok egy ostobaságért" - közölte az ítélethirdetést követően. Amennyiben kifizeti az összeget - mint fogalmazott - lehetetlenné válik cége fejlesztése, pedig a közeljövőben kívánt volna Párizsban üzletet nyitni. Ezért fellebbezést nyújtott be. 
   
A Pardon nevű márka december elején Réunion szigetén hozott forgalomba 10 ezer darabot abból a bevásárlótáskából, amelyen Carla Bruni leghíresebb, 1993-ban készült aktfotójának fekete-fehér lenyomata látható. Michel Comte fotóművész alkotása a közelmúltban 91 ezer dollárért kelt el egy New York-i árverésen. Az eredeti felvétel egy AIDS-ellenes kampányhoz készült. A tervek szerint a táskát a héten kezdték volna Európában is árusítani. Az indiai-óceáni szigeten a reklámtáskát három euróért lehetett megvenni, illetve öt euró feletti vásárlás esetén ingyen járt a márka vásárlóinak. A tulajdonos azt állította: azért nem kérte Carla Bruni-Sarkozy beleegyezését a fotó felhasználásához, mert szerinte az elnökfeleség közszereplőnek számít. Keresetében a topmodellből lett énekesnő-elnökné a táska forgalmazásának betiltását és 125 ezer eurós kártérítést követelt, amelyet valamilyen karitatív célra szeretett volna fordítani. 


Hasonló jellegű ügyben a Sarkozy-pár februárban a Ryanair ellen nyert pert. A fapados légitársaság egyik hirdetésében még a francia elnök és az olasz topmodell-énekesnő házassága előtt az esküvőre utaló mondatot adott egyik reklámjában Carla Bruni szájába. Az elnök felesége 1 euró erkölcsi és 60 ezer euró anyagi kártérítésre jogosult - ő maga az utóbbi címén 500 ezer eurót követelt -, Nicolas Sarkozy pedig 1 euró erkölcsi kártérítést kapott, ahogy igényelte. Carla Bruni-Sarkozy az összeget akkor a Resto du Coeur nevű, szegények étkeztetésével foglalkozó civil szervezetnek utalta át.
   
Néhány héttel ezelőtt pedig Nicolas Sarkozy államfő az őt ábrázoló vudubabák betiltását kérte a párizsi bíróságtól. A köztársasági elnök - aki képzettségét tekintve ügyvéd - kerestében arra hivatkozott, hogy "kizárólagos és abszolút joggal rendelkezik a saját imázsa felett". A kereset elutasítása nyomán benyújtott fellebbezésre a bíróság elismerte, hogy a bábu sérti az elnök imázsát, ezért 1 euró erkölcsi kártérítés fizetésére kötelezte a céget, amely piacra dobta a vudubababát, de továbbra is engedélyezte annak forgalmazását.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Francia rendőrök is keresik az eltűnt francia diáklányt

Francia rendőrök is segítenek a magyar hatóságoknak a két hete Budapesten eltűnt francia diáklány, Ophélie Bretnacher keresésében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség eddig száz embert hallgatott ki az ügyben.

Beismerte bűnösségét a férfi, aki több mint 100 millió dollárt csalt ki a Google-től és a Facebooktól

Beismerte bűnösségét a férfi, aki több mint 100 millió dollárt csalt ki a Google-től és a Facebooktól

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Nem Trump miatt persze, de meggondolta magát a General Motors

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon