szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket.

A törvénymódosítás elutasítására többek között Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szólította fel az államfőt. Slota pártja nevében nyílt levelet küldött Gasparovicnak, és ebben alkotmány-, illetve törvényellenesnek minősítette az elfogadott módosításokat. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ugyanakkor arra kérte az elnököt, hogy írja alá a módosított közoktatási törvényt.

A jogszabály most visszakerül a parlament elé. A 150 tagú testületben legalább 76 támogató szavazatra van szükség, hogy Gasparovic elutasítását felülvizsgálják, és a módosításokat mégis elfogadják.

A törvénymódosítási javaslatot eredetileg a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) két képviselője, Berényi József és Szigeti László terjesztette elő a parlamentben. Ők azt javasolták, hogy a kisebbségi tankönyvekben a kisebbségek nyelvén szerepeljenek a földrajzi megnevezések. Elfogadását az tette lehetővé, hogy a legerősebb kormánypárt, a Smer saját módosító javaslatával ezt megtámogatta. A végső parlamenti szavazáskor a földrajzi megnevezések kisebbségi nyelvű használatának engedélyezését 107 honatya támogatta. A módosítás szerint a kartográfiai művekben a földrajzi megnevezések továbbra is kizárólag államnyelvűek lesznek. A tankönyvek végén azonban lesz egy szótár, amely tartalmazni fogja a kifejezések kisebbségi nyelvű változatát is.

A tankönyvügy feszültséget keltett Pozsony és Budapest viszonyában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Elutasították Sólyom javaslatait a szlovák vezetők

A magyar államfő szombaton Érsekújváron szlovák partnerével, Ivan Gasparoviccsal találkozott. A közös sajtóértekezleten szorgalmazta, hogy a szlovák parlament fogadjon el egy kisebbségi törvényt, és hozza létre a kisebbségi ombudsman intézményét.

MTI Itthon

Göncz Kinga: Szlovákia lehetne nagyvonalú a kisebbségekkel

Szlovákia ma olyan helyzetben van, hogy megengedhetné magának a kisebbségekkel szembeni nagyvonalúságot - vélekedett a magyar külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Sme című szlovák liberális lap közölt szombati kiadásában.

Vélemény

Magyar-szlovák konfliktus a külföld szemüvegével

Alulról építkezve lehetne javítani a magyar-szlovák viszonyt, ám amíg a magyar kultúrmissziót a gárdák töltik be északi szomszédunknál, számunkra pedig Robert Fico és Ján Slota testesíti meg a szlovák nép szellemiségét, addig látványos eredményekre nem számíthatunk. Külföldön sincsenek egyértelműen a mi pártunkon – véli Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

MTI Itthon

Szlovák-magyar bizottsági egyeztetések következnek

Február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről - mondta Szili Katalin házelnök szerdán Komáromban, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével, Pavol Paskával.

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)