szerző:
MTI

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben először a kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben szlovákul tüntessék fel a földrajzi neveket.

A törvénymódosítás elutasítására többek között Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szólította fel az államfőt. Slota pártja nevében nyílt levelet küldött Gasparovicnak, és ebben alkotmány-, illetve törvényellenesnek minősítette az elfogadott módosításokat. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ugyanakkor arra kérte az elnököt, hogy írja alá a módosított közoktatási törvényt.

A jogszabály most visszakerül a parlament elé. A 150 tagú testületben legalább 76 támogató szavazatra van szükség, hogy Gasparovic elutasítását felülvizsgálják, és a módosításokat mégis elfogadják.

A törvénymódosítási javaslatot eredetileg a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) két képviselője, Berényi József és Szigeti László terjesztette elő a parlamentben. Ők azt javasolták, hogy a kisebbségi tankönyvekben a kisebbségek nyelvén szerepeljenek a földrajzi megnevezések. Elfogadását az tette lehetővé, hogy a legerősebb kormánypárt, a Smer saját módosító javaslatával ezt megtámogatta. A végső parlamenti szavazáskor a földrajzi megnevezések kisebbségi nyelvű használatának engedélyezését 107 honatya támogatta. A módosítás szerint a kartográfiai művekben a földrajzi megnevezések továbbra is kizárólag államnyelvűek lesznek. A tankönyvek végén azonban lesz egy szótár, amely tartalmazni fogja a kifejezések kisebbségi nyelvű változatát is.

A tankönyvügy feszültséget keltett Pozsony és Budapest viszonyában is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Elutasították Sólyom javaslatait a szlovák vezetők

A magyar államfő szombaton Érsekújváron szlovák partnerével, Ivan Gasparoviccsal találkozott. A közös sajtóértekezleten szorgalmazta, hogy a szlovák parlament fogadjon el egy kisebbségi törvényt, és hozza létre a kisebbségi ombudsman intézményét.

MTI Itthon

Göncz Kinga: Szlovákia lehetne nagyvonalú a kisebbségekkel

Szlovákia ma olyan helyzetben van, hogy megengedhetné magának a kisebbségekkel szembeni nagyvonalúságot - vélekedett a magyar külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Sme című szlovák liberális lap közölt szombati kiadásában.

Vélemény

Magyar-szlovák konfliktus a külföld szemüvegével

Alulról építkezve lehetne javítani a magyar-szlovák viszonyt, ám amíg a magyar kultúrmissziót a gárdák töltik be északi szomszédunknál, számunkra pedig Robert Fico és Ján Slota testesíti meg a szlovák nép szellemiségét, addig látványos eredményekre nem számíthatunk. Külföldön sincsenek egyértelműen a mi pártunkon – véli Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.

MTI Itthon

Szlovák-magyar bizottsági egyeztetések következnek

Február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről - mondta Szili Katalin házelnök szerdán Komáromban, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével, Pavol Paskával.

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Izmozik a forint, idén még nem volt olyan erős az euróhoz képest, mint most

Izmozik a forint, idén még nem volt olyan erős az euróhoz képest, mint most

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Félmillió forint értékben lopott kozmetikai termékeket két nő Budapesten

Félmillió forint értékben lopott kozmetikai termékeket két nő Budapesten