szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország hajlandó lemondani "egy sor tervéről" a stratégiai fegyvereket illetően, ha Washington leállítja a tervezett rakétapajzsa kelet-európai elemeinek hadrendbe állítását - jelentette ki az orosz stratégiai erők parancsnoka.

"Ha az amerikaiak lemondanak a harmadik állás (a csehországi és a lengyelországi rendszerelemek) és más stratégiai rakétaelhárító védelmi elemek hadrendbe állításáról, akkor mi nyomban ennek megfelelően cselekszünk. Ebben az esetben egyszerűen nem lesz szükségünk egy sor programra, amelyek amúgy is költségesek" - mondta Nyikolaj Szolovcov az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

"Ma már nincs ideológiai alapja az (orosz-amerikai) konfrontációnak. Az orosz stratégiai erők fejlesztése tervének megvalósításával nem akarunk félelmet kelteni senkiben. Csupán a realitásoknak megfelelően cselekszünk" - tette hozzá Szolovcov tábornok.

Oroszország ellene irányuló fenyegetést lát abban, hogy az Egyesült Államok a rakétapajzs egyes elemeit Csehországba és Lengyelországba akarja telepíteni, de aggasztják a világűrbe tervezett amerikai rakétapajzs-elemek is.

A tábornok néhány nappal korábban számolt be arról, hogy Oroszország  jövőre megkezdi új típusú hadászati rakétái, a több atomtöltettel felszerelhető RSS 24-esek rendszerbe állítását, valamint hogy a 2015-2020-as időszakra még korszerűbb rakétát szeretnének kifejleszteni, amely képes áthatolni bármely rakétaelhárító rakétarendszeren.
 
John Rood, az amerikai külügyminisztérium leszerelési ügyekkel megbízott magas rangú tisztségviselője Szolovcov szerdai közlésére reagálva azt mondta, hogy Moszkva a rakétapajzzsal kapcsolatos megnyilvánulásaival "próbálgatja Barack Obama megválasztott amerikai elnök jellemét".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Alkudozás rakétapajzsról

Légvédelme megerősítését kéri az USA-tól a varsói kormány, cserébe az amerikai rakétapajzs Lengyelországba tervezett...

MTI Világ

Orosz reagálás a rakétapajzsról szóló amerikai-lengyel megállapodásra

Moszkvában a lehető legfigyelmesebben elemezni fogják Radek Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentését arról, hogy sikerült elvi megállapodásra jutni az amerikai rakétapajzs lengyelországi telepítéséről - mondta vasárnap Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó képviselője a NATO-nál, hozzátéve, hogy a közlés ellentétben áll Donald Tusk kormányfő korábbi kijelentéseivel.

hvg.hu Itthon

A rakétapajzs ellen éhségsztrájkol egy magyar fiatalember

Tizenkilencedik napja folytat éhségsztrájkot az a magyar fiatalember, aki csatlakozott ahhoz a Csehországból indult és több országban folyó tiltakozás-sorozathoz, amely a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétapajzs ellen foglal állást.

MTI Világ

Lavrov ismét bírálta az amerikai rakétapajzsot

Az orosz külügyminiszter csütörtökön Varsóban ismét leszögezte, hogy országa közvetlen fenyegetésnek tekinti az amerikai rakétapajzs egyik támaszpontjának tervezett lengyelországi telepítését; hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva kész folytatni az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat.

MTI Világ

Tusk kemény feltételekhez köti a rakétapajzs-telepítést

Donald Tusk újságírók előtt hangsúlyozta: Lengyelország csak akkor egyezik bele a rakétapajzs telepítésébe, ha az közvetlen kapcsolatban lesz Lengyelország biztonságának növekedésével. Márpedig Varsó eddig még nem kapott arra garanciát, hogy egy telepítendő amerikai rakétabázis növelni fogja az ország biztonságának szintjét - tette hozzá a kormányfő.

MTI Világ

Rakétapajzs: Washington kiengesztelné Moszkvát

Az Egyesült Államok újabb javaslatokat tett Oroszországnak, hogy enyhítse Moszkvának az amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatos habozását - közölte John Rood fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekben illetékes ügyvezető külügyi államtitkár. Moszkvában bejelentették, tanulmányozzák majd a javaslatot.

MTI Világ

Az európaiak elutasítják az amerikai rakétapajzs tervét

Az európaiak egyértelműen ellenzik az amerikai rakétavédelmi rendszer Közép-Európába való telepítésének tervét a Harris Interactive közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés szerint, amelynek eredményét pénteken, azaz néhány nappal a NATO április 2-4-i csúcstalálkozója előtt tették közzé.

MTI Világ

A lengyel közvélemény már támogatja az amerikai rakétapajzsot

Fordulat állt be az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztésének lengyelországi megítélésében: egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint - a korábbi ellenkezést feladva - a közvélemény többsége immár támogatja az amerikai elfogó rakétáknak az országba telepítését.

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is