Gyorsan megszabadulna a jelek szerint az új pakisztáni kormány a gyűlölt Musaraf elnöktől, akinek USA-barát külpolitikáján is változtatnának a hatalom új urai.

Egyikük sem tagja a parlamentnek, mivel nem indulhattak a február 18-ai választáson, és mind a kettő csak tavaly tért haza száműzetéséből. Most mégis rajtuk múlik Pakisztán jövője. Aszif Ali Zardari, az új parlament legnagyobb frakcióját adó Pakisztáni Néppártnak (PPP) az elnöke és Navaz Sarif, a választáson a második legtöbb mandátumot szerzett Pakisztáni Muszlim Liga-N (PML-N) vezére szombaton jelentette be, hogy Juszaf Raza Gilani PPP-alelnököt szánják a kormányfői posztra. Gilanit a képviselők hétfőn több mint kétharmados többséggel meg is szavazták.

Juszaf Raza Gilani
© AP
Az új kormányfő személye találgatásokra ad okot. Politikai pályafutása, valamint párthűsége és a PML-N-hez fűződő jó kapcsolatai alapján alkalmas lehet a koalíciós kormány irányítására, de a PPP-ben nála befolyásosabb politikusok is ácsingóztak a kabinet vezetésére. Több elemző is csak átmeneti figurának tartja, aki idővel átadja a helyét a fél éven belül időközi választáson mandátumszerzés reményében induló Zardarinak. A tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto férje nem lehet kormányfő - ahogy Sarif sem -, mert nem tagja a törvényhozásnak. Az utóbbi hetekben az összes korrupciós vádat ejtették Zardari ellen, jóllehet összesen 11 évet töltött előzetes letartóztatásban.

Zardari elutasította a kormányfői ambícióira vonatkozó találgatásokat, de míg kiderül az igazság, a pakisztániakat talán sokkal jobban érdekli a népszerűtlen Pervez Musaraf elnök sorsa. Zardari és Sarif is egyértelművé tette: harminc nappal az új kormány hivatalba lépése után visszahelyezik posztjára a Musaraf által tavaly menesztett bírákat. Köztük a legfelsőbb bíróság tucatnyi tagját, valamint elnökét, Iftikhar Csaudrit, aki még e hét elején is házi őrizetben volt. A nyolc éven át tartó katonai diktatúrával szembeni alkotmányos harc és politikai ellenállás hősévé emelkedett Csaudri nem titkolta, hogy régi hivatalát visszaszerezve újra eljárást indít Musaraf ellen. A főbíró szerint tavaly októberben a távozó parlament jogellenesen választotta újra elnökké a tábornokot. Első intézkedéseként Gilani hétfőn máris elrendelte valamennyi őrizetben lévő bíró szabadon engedését.

Musaraf megbuktatásának másik színtere a parlament lehet. Gilani szeretné eltörölni a Musaraf által az elnöki rendszer bevezetése érdekében hozott alkotmánymódosításokat, amelyek alapján például könnyedén menesztheti a kormányt. Bár a két nagy pártnak a koalícióhoz csatlakozó világi pastu Avami Nemzeti Párttal (ANP) együtt sincs meg az alaptörvény megváltoztatásához szükséges kétharmada, de a múlt héten más pártok támogatásával mégis a voksok több mint kétharmadával szavazták meg az új házelnököt, Fahmida Mirzát, Pakisztán első női parlamenti elnökét. Így nem kizárt, hogy a parlament alsóházában a Musaraf elleni alkotmányos eljáráshoz is összejön a kétharmados többség. Musaraf mindenesetre egyelőre békülékeny hangot ütött meg.

Az USA állítólag a háttérből igen határozottan azt üzente az új kormányerőknek: nem kívánatos a főbíró rehabilitációja. Washington attól félhet, hogy a hadsereg éléről végül tavaly decemberben távozott Musaraf hatalomból való kiakolbólítása ismét politikai válsághoz vezet a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Bár olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az elnök más kiút hiányában kész lemondani, de politikai lépéseit már nemegyszer a meggondolatlanság jellemezte, és azt sem tudni, meddig hajlandó kitartani mellette a hadsereg.

A pakisztáni-amerikai kapcsolatokban is súrlódás várható, Zardari és Sarif ugyanis egyértelművé tette: tárgyalni akarnak a szélsőségesekkel. Washington elutasítja a párbeszédet, mondván, a Musaraf-éra évei alatti tűzszüneti megállapodások csak arra voltak jók, hogy a militáns csoportok erőt gyűjtsenek. A két pártvezér viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőségesek hátországának számító törzsi területek elleni katonai hadműveletek sehova nem vezettek. Sőt az öngyilkos merényletek elszaporodása sokak szerint éppen Musaraf USA-barát politikájának a következménye. Az idei első tíz hétben például 17 öngyilkos merényletet hajtottak végre - majdnem háromszáz áldozatot követelve -, minden bizonnyal annak megtorlásául, hogy az USA az év eleje óta háromszor is bevetette a pilóta nélküli Predator felderítő repülőgépet.

"Ez a mi háborúnk" - dörögte a vallásos, konzervatív, nacionalista Sarif, aki Zardarival egyetemben nem mondta meg, kivel is akar tárgyalni, vagy szóba áll-e a Bhutto meggyilkolásával is vádolt Baitullah Mehszud milíciavezérrel, akit az egyre önállósodó pakisztáni Talibán vezetőjének tartanak. Washington semmiképpen sem szeretné, hogy tovább csökkenjen a törzsi területek feletti pakisztáni ellenőrzés, az Afganisztánnal határos vidék ugyanis az afgán tálibok és az al-Káida hátországa.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Civil pártkatona

Juszaf Raza Gilani volt az egyetlen a Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetői között, aki állítólag nem akart kormányfő lenni...

Egyre nagyobb a kétkezi munka megbecsültsége Magyarországon

Egyre nagyobb a kétkezi munka megbecsültsége Magyarországon

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort – két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort – két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról

Autós üldözés volt Zalaegerszegen, nemzetközileg körözött férfit fogtak el

Autós üldözés volt Zalaegerszegen, nemzetközileg körözött férfit fogtak el

27 év kihagyás után ismét ott lesz a CES-en az Apple

27 év kihagyás után ismét ott lesz a CES-en az Apple

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

A Magyar Nemzet szerint a jobboldali színházigazgatók vannak veszélyben

Találkozott megmentőivel a lány, akit egy trolin ért a hirtelen szívhalál

Találkozott megmentőivel a lány, akit egy trolin ért a hirtelen szívhalál