szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eltúlzottnak és elterelő manővernek tartja a szlovákiai sajtó Pozsony hivatalos reagálását Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a magyar európai parlamenti (EP) képviselettel kapcsolatos esztergomi nyilatkozatára.

A liberális Sme című napilap szerint úgy tűnik, mintha a Fidesz elnöke Robert Fico szlovák kormányfő megrendelésére beszélt volna. Az "ajándék" első törlesztését a szlovák parlament rendkívüli ülése fogja jelenteni. "Orbán nyilatkozatai Ján Slota intellektuális és államférfiúi szintjének feleltek meg, ezért a hivatalos reagálásra szükség volt. De miután olyan politikus kijelentéséiről van szó, aki nem képviseli az országot, elég lett volna, ha a szlovák diplomácia reagál rájuk. Felhívhatta volna uniós partnereinek a figyelmét is Orbán beszédére. Ha azonban egy idegen állam ellenzéki politikusának buta nyilatkozatai miatt összehívják a parlament rendkívüli ülését, ha a pártszintű túlkapásra állami szinten reagálnak, akkor szándékosan eltúlzott reakcióról van szó" - írta a lap.   Úgy véle: nemcsak a külügyminiszter, de a kormányfő is tudja, hogy az Európai Unió nagyra értékelné, ha a színvonalon aluli beszédekre Szlovákia nem adna hasonló választ. A koalíciót azonban nem érdekli a nemzetközi értékelés, csak a itthon megszerezhető politikai pontok, s ezért részesítette előnyben a rendkívüli parlamenti ülést.   

A kormánykoalíció korrupciós ügyei ugyanakkor "megfelelő impulzust jelentenek ahhoz, hogy a nemzeti és az állami érdekek iránti aggodalom a parlamenti ülésen olyan formát vegyen, amely a nemzetközi közösségnek bebizonyítja: az a nemzeti populizmus, amely most a hatalomra tör Magyarországon, Szlovákiában már három éve kormányon van" - zárta jegyzetét Marián Lesko.     

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint "Robert Fico és koalíciós kollégái nem azért elvetemültek, mert közvetve Orbán Viktor, közvetlenül pedig a szlovákiai magyarok rovására igyekszenek hazudozni kiszemelt választóiknak. Sokkal inkább azért elítélendő, hogy alkalomadtán kormányszinten sem átallják a magyarok rémképével is ijesztgetni őket, mert ebbéli cselekményük közvetlen következménye, hogy konzerválódik a társadalomban az általános intolerancia". 

"Még egyszerűbb kifejezésekkel élve, Robert Fico azért veszi elő helyenként a hírhedt magyar kártyát, mert hatalma szilárdsága mindenekelőtt a buta emberek aktivitásán vagy éppen közönyén áll vagy bukik. Erről szól és nem másról a szlovák parlament rendkívüli ülésének Ficóék általi kiprovokálása, amelyre bevallottan a Fidesz elnökének minapi esztergomi nyilatkozata miatt vetemedtek" - áll a lapban. 

A leggroteszkebb, egyszersmind legszomorúbb paradoxon ebben a helyzetben pedig nem más, mint az, hogy az európai parlamenti választásoknak mindenekelőtt az együttműködésről, az összetartásról kellene szólniuk, mintsem a kölcsönös szűkkeblű gyűlölködésről. Amely sajnos oly jellemző az Európai Unió hátsó udvarára, vagyis Közép-Európára, különös tekintettel Szlovákiára és Magyarországra. Merthogy, lássuk be, sajnos a bűnbakok, ez esetben a szlovákiai, de a magyarországi magyarok sem különbek a Deákné vásznánál. Sem a szlovákokkal szembeni viselkedésüket illetően, sem pedig egymás közti viszonyaik tekintetében - fejtette ki véleményét Barak László, a szerző. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!