szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lagosi kikötő egyik olajtermináljára támadtak nigériai felkelők, és öt kikötői munkást megöltek hétfőre virradóra.

A Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (MEND) elnevezésű lázadószervezet 2006 óta most először hajtott végre akciót az afrikai ország gazdasági fővárosa ellen. A csoport rendszerint a Niger folyásának deltavidékében lévő olajmezőket és berendezéseket támadja.

A MEND egyik szóvivője internetes üzenetben számolt be a támadásról. A csapást főként a kikötőben horgonyzó és feltöltés alatt lévő tartályhajókra mérték, s több tanker kigyulladt. A nigériai nemzeti olajtársaság megerősítette a támadás hírét.

A MEND célja, hogy nagyobb helyi részesedést csikarjon ki az olajbevételekből, mert úgy tartja: a Niger deltavidékén lakók igazságtalanul élnek szegénységben, miközben a kormány és nemzetközi társaságok busás haszonra tesznek szert a helyiek szülőföldje alatt megbúvó ásványkincs kitermeléséből. A szervezet azt állítja, hogy tevékenységével a nigériai szegények érdekében cselekszik, a javak igazságos elosztása céljából.

A kormány viszont úgy tartja, hogy a MEND politikai álarcba bújt bűnszervezet, amely az olajkészletek megcsapolásából igyekszik meggazdagodni. A lázadók 2006 óta mintegy kétszáz külföldit is elraboltak váltságdíj reményében.

Umaru Musa Yar,adua nigériai elnök június végén bejelentette be, hogy feltétel nélküli kegyelemben részesíti mindazokat a felkelőket, akik 60 napon belül felhagynak a fegyveres harccal. A lázadók viszont leszögezték: nem kérnek az államfői amnesztiából, mert szabadságharcosoknak tartják magukat, nem pedig bűnözőknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Edzésen halt meg egy nigériai futballkapus

Nigériában, a Warri Wolves edzésén összeesett Orobosa Adun, a csapat kapusa. Az eset után kórházba szállították, de életét már nem sikerült megmenteni.

MTI Világ

Katonai táborokat támadtak meg nigériai lázadók

Két katonai tábor ellen hajtott végre támadást a Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű lázadószervezet, amely arra szólította fel a Niger folyó deltájában tevékenykedő olajkitermelő cégeket, hogy azonnal menekítsék el munkásaikat a nagyobb harcok előtt.

MTI Gazdaság

Nigéria: megtámadtak egy Shell-olajvezetéket

A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nigériai lázadószervezet hétfőn bejelentette, hogy kora reggel szabotázsakciót hajtott végre a Shell olajtársaság egyik vezetéke ellen, és megölt tizenegy katonát.