szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem létező terrorveszélyre hivatkozva, a telefontársaságokat adatszolgáltatásra kötelezve több mint kétezer telefonbeszélgetés felvételét szerezte meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - írta keddi számában a The Washington Post.

A lap szerint a távközlései adatok gyűjtésének jogosságát az FBI tisztviselői 2002 és 2006 között utólagosan igazolták. Michael Kortan, az FBI szóvivője közölte, hogy ez a gyakorlat 2006-ban megszűnt, és ezt követően már nem fordult elő hasonló eset. Valerie Caproni, az FBI jogtanácsosa kijelentette: a hivatal az eljárásrendet sértette meg, és ezt a gyakorlatot már jóval korábban be kellett volna szüntetnie. Robert Mueller FBI-igazgató állítólag nem tudott ezekről a gondokról addig, amíg a minisztérium főfelügyelője 2006-ban nem kezdett el vizsgálódni. Az FBI szóvivője hangsúlyozta, hogy embereik csupán a törvényes nyomozói érdekek érdekében használtak nem hivatalos módszereket a telefonbeszélgetések adatainak megszerzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!