szerző:
MTI

A magyar fél leállította a szlovák-magyar gázvezeték építését arra hivatkozva, hogy az számára nem kifizetődő - derül ki abból az interjúból, amelyet Antoine Jourdain, a gázvezeték szlovákiai részét építő Eustream társaság elnöke adott a Sme című napilapnak.

"Arra a következtetésre jutottak, hogy a megrendelt kapacitásoknál számukra a projekt nem eléggé kifizetődő" - mondta Jourdain a lap hétfői számában. Az eddigi együttműködést a magyar féllel Jourdain korrektnek minősítette, s a problémák ellenére úgy véli: nem biztos, hogy a projekt véglegesen a múlté.

Jourdain szerint a magyar fél - az FGSZ Földgázszállító Zrt. - a kapacitás jövőbeni kihasználtságát érintő piaci felmérés eredménye alapján hozta meg döntését. A kötelező érvényű kapacitástenderben a szlovák oldalon hét cég jelentkezett, és ennek alapján az Eustream azt a döntést hozta, hogy kész belevágni a beruházásba. A magyar oldalon más a helyzet, mert mások a projekt paraméterei is. A szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi vezetékről, míg a magyaron 95 kilométerről van szó. A várható szlovákiai költségek mintegy 20 millió euró, míg a magyarországiak mintegy 100 millió euró nagyságúak. Az Európai Unió tavasszal 30 millió eurós támogatást szavazott meg a projektnek.

"Nem egyszerű csak úgy beruházni százmillió eurót" - jegyezte meg az Eustream elnöke. Szerinte Szlovákiában megvan a projekt politikai támogatása is. A magyarországi fejleményeket nem kívánta kommentálni azzal, hogy nem ismeri pontosan az ottani helyzetet. "Nem vagyok Magyarországon, nem értem a nyelvüket, nem kommentálhatom azt, ami ott történik. A projekt a V4+ kiemelt vállalkozása, Magyarország a V4+ tagja és mindig támogatta ezt a projektet" - fejtette ki Jourdain.

A lapnak arra a kérdésére, hogy a magyar kormány kezdeményezte-e a projekt leállítását, azt válaszolva: "Nekünk ilyen értesülésünk nincs." A tekintélyes újság jegyzetében azt írja: nem kizárható, hogy a magyar döntés mögött a gazdasági okok mellett politikai okok is húzódhatnak. Bár az Eustream elnöke kizárólag gazdasági okokról beszélt, a pozsonyi kormánykörökből származó értesülések arról szólnak, hogy a magyar cég Orbán Viktor kérésére állt el a projekt megvalósításától. "Ha a projekt leállításában valóban a politikának volt döntő szava, akkor a bős-nagymarosi vízlépcső után ez az ügy a szomszédsági kapcsolatok megrázkódtatásának további esetévé lehet" - zárja jegyzetét a Sme.

A cikk megjelenése után az FGSZ Földgázszállító Zrt. közölte, hogy a vezeték építését nem állították le, mivel a beruházás még nem kezdődött el. Hozzátették: a vezeték megépítése továbbra is fontos, mivel ennek révén a magyar fél hozzáférhet a lengyel cseppfolyós-gáz terminálokhoz, illetve újabb kapcsolatot létesíthet.

A társaságnál elmondták: a szlovák-magyar összekötő vezeték magyarországi szakaszára vonatkozó Open Season (kapacitás lekötési) eljárás július közepén sikertelenül zárult. Az eljárásban hét cég tett vételi ajánlatot különböző lekötési időszakokra és különböző földgáz mennyiségekre. Ezek azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy az eljárás sikeres legyen, ezért most a felek folytatják a tárgyalásokat arról, milyen konstrukcióban építsék meg a két ország földgázrendszerét összekötő észak-déli vezetéket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyar-horvát gázvezeték-megállapodást kötöttek

A magyar-horvát közös határt keresztező földgázszállító vezetékek építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodást írtak alá − közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

MTI Világ

Ellátási zavarokat okozhat az orosz-fehérorosz gázvita

Elmérgesedni látszik az orosz-fehérorosz gázvita: kedd délelőttől a Gazprom már 30 százalékkal kevesebb földgázt szállít Fehéroroszországnak, ugyanakkor Minszk jelezte, ha az orosz vállalat folytatja a csökkentést, akkor megcsapolják az Európába vezető gázvezetéket.

MTI Gazdaság

A Gazprom mindenképpen megépíti az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékeket

A Gazprom nem tesz le az Északi és a – Magyarországon is áthaladó – Déli Áramlat gázvezetékek építéséről annak ellenére sem, hogy a megválasztott ukrán államfő visszatért ahhoz az elképzeléshez, hogy nemzetközi konzorciumot hozzanak létre az ukrajnai gázvezetékrendszer irányítására és fejlesztésére – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgató tanácsának helyettes elnöke.

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Jöhetnek az okosfegyverek az amerikai hadseregben

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

Ugandai árvaház és iskola épül a Ferenc pápa által aláírt Harley-Davidson árából

Ugandai árvaház és iskola épül a Ferenc pápa által aláírt Harley-Davidson árából

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét