szerző:
hvg.hu

Az al-Kaida terrorszervezet első számú vezetőjének tartott Oszama bin Laden halálával kapcsolatban számtalan kérdés merül fel, sokszor egymásnak ellentmondó válaszokkal. Ezeket gyűjtöttük össze.

Pakisztán védte bin Ladent?

Az al-Kaida első számú vezetőjének tartott Oszama bin Laden búvóhelye viszonylag közel volt egy pakisztáni katonai akadémiához, ráadásul az erődszerű, hatalmas falakkal körbevett, szögesdrótokkal is védett épület elég egyedi volt ahhoz, hogy a hatóságok észrevegyék. Márpedig Bin Laden éveken át élt ott.

Ezért többen felvetették: a pakisztáni vezetésnek tudnia kellett arról, hol van az Egyesült Államok legkeresettebb embere. Aszif Ali Zardani pakisztáni elnök a Washington Postban megjelent írásában tagadta, hogy ismerték volna Bin Laden rejtekhelyét, a pakisztáni nagykövet a CNN-nek mégis úgy nyilatkozott, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. Azt ugyanis a nagykövet is elismerte, hogy a terroristavezérnek volt egy támogatói hálózata. A kérdés szerinte csak annyi, hogy ez a hálózat a kormányon, az államon, esetleg a társadalmon belül volt-e. Egyes teóriák szerint Pakisztán tudott Bin Laden rejtekhelyéről és azért "engedte el" az al-Kaida vezetőjének kezét, hogy az Egyesült Államok minél hamarabb elhagyja Afganisztánt. Ez esetben ugyanis Pakisztánnak nagyobb befolyása lesz a szomszédos államban.

©

Ölni mentek az amerikaiak?

Bár Martonyi János külügyminiszter azt állította, hogy az amerikaiaknak Oszama bin Laden elfogása volt a célja, a titkos amerikai akció egyik szervezője, Leon Panetta CIA-igazgató ezzel ellentétesen nyilatkozott. Eszerint Washington Bin Laden megölésére adott felhatalmazást az elitalakulatnak. Panetta szerint ha a terroristavezér látványosan megadta volna magát, akkor elfogták volna. Panetta szavaival egybecseng John Brennan, Barack Obama terrorizmus elleni főtanácsadójának nyilatkozata is. Ő azt állította, hogy minden eshetőségre felkészültek. "Ha lett volna lehetőségünk rá, hogy élve elfogjuk, ha ez nem jelentett volna semmilyen veszélyt, az akcióban részt vevők képesek és készek voltak elfogására. Az ügyben többször, részletekbe menően egyeztettünk a Fehér Házban és az elnökkel. Alapvetően attól tartottunk, hogy bin Laden ellenállhat bármilyen, az elfogását célzó akciónak. Így is történt. Tűzharc volt, melynek során végül megöltük" - mondta.

Miért nem adtak ki egy fotót sem a holttestről?

A hivatalos verzió az volt, hogy Washington hezitál közzétenni a képeket, mert bin Ladennek a gyilkos lövéstől annyira eltorzult az arca, hogy nehéz lenne felismerni őt. A Kongresszus egyik tagja pedig arról beszélt, hogy ha közzétennék a képeket, azzal csak sokkolnák a nézőket. Ennek ellenére az ABC egyik műsorvezetője, Jeffrey Schneider szerint lehetőség lenne olyan távolságból mutatni a képet, hogy az ne sértse a közízlést. Mike Ogers republikánus képviselő viszont úgy nyilatkozott: nem szeretnék a világ haragját magukra zúdítani azzal, hogy halála után megsértik Oszama bin Laden emberi méltóságát. Ugyanakkor a szenátusi bizottság két tagja, Joe Lieberman és Susan Collins szerint a kormánynak nyilvánosságra kellene hoznia a fotókat, a videókat, illetve a DNS-teszt eredményét, hogy eloszlassák az Oszama bin Laden halálában kétkedők feltevéseit. Végül Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az holttestről készült felvételeket.

©

El lehet-e ilyen rövid idő alatt végezni egy DNS-tesztet?

Az Oszama bin Laden halálában kételkedők egyik érve az, hogy ilyen gyorsan (pontosabban egy nap leforgása alatt) nem lehet DNS-tesztet elvégezni. A vasárnap meggyilkolt terroristavezér DNS-vizsgálatának eredménye hétfőn már megvolt. Frederick Bieber orvos a francia Courrier International című lapnak elmondta: ha rendelkezésre áll a hozzátartozók DNS-mintája, akkor akár még aznap meg lehet csinálni a tesztet. Márpedig az amerikaiaknak bőven volt DNS-mintájuk, Oszama bin Laden családja ugyanis korábban készséggel adott mintákat.

Honnan származik a holttestről készült hamisított fotó?

A világsajtót körbejárta egy kép, amelyről azt állították, hogy a halott Oszama bin Ladenről készült. A fotót eredetileg a pakisztáni Geo TV tette közzé. Jóllehet a szerzője nem ismert, a kép már évekkel ezelőtt "körbejárta" az internetet. Annyit lehet tudni, hogy 2010 november 6-án egy nyugdíjas amerikai katona blogján már megjelent. A katona az ominózus bejegyzésében akkor azt állította: Bin Laden már 2001 decembere óta halott, ám ezt az amerikai kormáy - politikai érdekei miatt - elhallgatja. Ugyanakkor a pakisztáni Geo TV nem magyarázta meg, honnan kapták most meg ezt a képet.

©

Miért dobták be a holttestet a tengerbe?

Washington nem szerette volna, ha bin Laden földi maradványainak ismert sírhelye lett volna, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára. Hivatalos amerikai közlés szerint azért döntöttek a hullámsír mellett, mert időigényes lett volna olyan országot találni, amely befogadja a terroristavezér holttestét. Márpedig - mint azt egy magas rangú amerikai illetékes hangoztatta - szigorúan az iszlám törvények és szokások szerint jártak el. Eszerint a halottat a lehető leghamarabb, általában huszonnégy órán belül fehér gyolcsban kell eltemetni vagy hullámsírba ereszteni.

Kínzásokkal szerezték meg az információt?

Az amerikai hírszerzés egy futáron keresztül jutott Oszama bin Laden rejtekhelyének nyomára. A futárban az al-Kaida vezetője állítólag maximálisan megbízott. Egy volt nemzetbiztonsági tisztviselő szerint a futárt Khalid Sejk Mohamed, a 2001 szeptember 11-ei merénylet szervezője, illetve utódja, Abu Farazs al-Libi árulta el az amerikaiaknak. A CBS News értesülése szerint mindkettőjüket "kemény" kihallgatási módszerekkel bírták szóra a CIA romániai és lengyelországi titkos börtöneiben. Egy másik nemzetbiztonsági forrás ebben kételkedik, mondván: a durva kínzásokat a CIA 2003-ban abbahagyta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mi lesz most a színházakkal? Kövesse velünk élőben az eseményeket!

Mi lesz most a színházakkal? Kövesse velünk élőben az eseményeket!

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

Vizsgálatot indít az Újszínház a zaklatási ügyben

38 emberrel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép

38 emberrel a fedélzetén eltűnt egy katonai repülőgép

Összekapott a Momentum és az MSZP a XIII. kerületben

Összekapott a Momentum és az MSZP a XIII. kerületben

Az emberi jogok védelme jobban, a szólásszabadság kevésbé érdekli a magyarokat uniós átlagnál

Az emberi jogok védelme jobban, a szólásszabadság kevésbé érdekli a magyarokat uniós átlagnál

Nem taníthat többé a Színművészetin Gothár Péter

Nem taníthat többé a Színművészetin Gothár Péter