szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Martin Schulz uniós szocialista politikus azon morfondírozik, mikor lépnek fel nyilvánosan Orbán Viktorral szemben azok a kormányfők, akik négyszemközt már kifejtették neki a felháborodásukat.

Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője, Martin Schulz nyilatkozatot adott a WAZ brüsszeli tudósítói irodájának. (A WAZ a HVG tulajdonosa.)

Martin Schulz
©

Martin Schulz a közszolgálati médiában zajló magyar elbocsátásokról szólva kifejtette: „ha a politikai beállítottság szerint nézünk végig a névsoron, akkor úgy tűnik, hogy politikai tisztogatásról van szó, amelyet szerkezeti reform köntösébe bújtattak”.

Schulz szerint a magyar médiatörvény részleteiben összhangban van az uniós joggal. A probléma a kombináció - mondta. A Médiatanácsot, amely a "kiegyensúlyozott tájékoztatást” felügyeli, egyetlen, kétharmados parlamenti többséggel bíró párt emberei alkotják. Ez önmagában törvényes. De ha a "kiegyensúlyozottságot" egyetlen párt felügyeli, az már maga a kontroll - szögezte le.

Schulz végül tett egy megjegyzést a magyar miniszterelnökről is. Azon morfondírozott, mikor lépnek fel nyilvánosan Orbán Viktorral szemben azok a kormányfők, akik négyszemközt már kifejtették neki a felháborodásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A médiatörvényről vitáznak ma az EP-ben

A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egységes Európai Baloldal közös határozattervezetet kívánnak elfogadtatni az Európai Parlamenttel a magyar médiatörvényről. Kifogásaik között szerepelhet, hogy a magyar jogszabály aláássa a média pluralizmusát és eltörli a közszolgálati média politikai és pénzügyi függetlenségét, a Médiahatóság és a Médiatanács homogén politikai összetételével „átható és központosított kormányzati és politikai ellenőrzést gyakorol minden médián”, és szembemegy az EBESZ alapvető szólásszabadsággal kapcsolatos elveivel.