szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyűlést tartottak vasárnap este Belgrádban és Újvidéken tiltakozásul amiatt, hogy Magyarországon a Fővárosi Bíróság hétfőn - nem jogerősen - felmentette a háborús bűntettek vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost.

A 97 éves Képíró Sándor a vád szerint 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során egy járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek - többségében szerbek és zsidók - törvénytelen kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Azért jöttünk össze, hogy kinyilvánítsuk egy igazságtalan döntés miatti elégedetlenségünket - mondta Avram Israel, a "Bűnös" címmel egy időben Belgrádban és Újvidéken meghirdetett tiltakozás egyik szervezője. A megmozdulást egy civil szervezet, a Társaság a Holokauszt Emlékének Megőrzéséért szervezte.

"Ma este Belgrád azt a világos üzenetet szeretné küldeni az Európai Uniónak, a demokratikus Európának, hogy Képíró bűnös. Arra számítunk, hogy másodfokon igazságos döntést hoz a budapesti bíróság, és bűnösnek nyilvánítja a volt csendőr századost" - mondta Avram Israel.

A belgrádi megmozduláson részt vett Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese is. Kijelentette, "az egész világon minden normális emberben nyomot hagyott", hogy a budapesti bíróságon a hallgatóság egy része tapsban tört ki az ítélethirdetés után. "Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a tapsot nem hallotta meg Anders Breivik, mielőtt megölte azokat a fiatalokat Norvégiában" - mondta az ügyész a több mint 90 halálos áldozatot követelő péntek délutáni norvégiai kettős merénylet feltételezett tettesére utalva, aki sajtóértesülések szerint szélsőjobboldali nézeteket vallott. Ez egy rémisztő üzenet a szélsőségeseknek szerte a világon, egyszersmind az áldozatok megcsúfolása - fűzte hozzá Bruno Vekaric.

Az újvidéki megmozduláson - amelyen több százan vettek részt - fölszólalt az 1942 januárjában Újvidéken és környékén elkövetett tömeggyilkosság egyik túlélője, a ma 86 éves Ljubisa Letic, akinek apja és két nagybátyja is áldozatul esett a mészárlásnak. Elhangzott, hogy a tiltakozást szervező civil szervezet eljárást kezdeményez Képíró ügyében a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb ügyészségen azután, hogy Magyarországon megszületik a jogerős ítélet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!