szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel ellenzéki Baloldali Demokratikus Tömörülés (SLD) felszólította Donald Tusk miniszterelnököt, hogy foglaljon állást Magyarország új alkotmányáról, amely az SLD szerint "sérti az EU és az EBESZ sztenderdjeit".

Ryszard Kalisz és Tadeusz Iwinski, az SLD képviselői a miniszterelnökhöz intézett parlamenti interpellációjukban csodálkozásuknak adtak hangot amiatt, hogy Lengyelország nem reagált a magyarországi eseményekre. Bírálták Radoslaw Sikorski külügyminisztert is, mert hallgat az ügyben. Emlékeztettek arra, hogy Magyarország a visegrádi csoport tagja, "különleges kapcsolatokat" ápol Lengyelországgal, s mint ilyen, külön figyelmet érdemel Varsó részéről.

A képviselők arra kérték Donald Tuskot, hogy fejtse ki Lengyelország álláspontját a magyarországi eseményekről, megjegyezve, hogy az új magyar alkotmány "sérti az Európai Tanács és az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) alapvető demokratikus normáit", és ellentétes az Európai Unió értékeivel.

"Az Európai Unió egy olyan közösség, amely a szabadságon, a biztonságon, az igazságosságon és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul. Sajnos a magyarországi helyzet, különös tekintettel a 2012. január 1-jén életbe lépett alkotmányra, megteremti a lehetőséget az emberi jogok és a demokratikus jogállamiság megsértésére. Ezért felszólítjuk Donald Tusk miniszterelnököt, hogy... lépjen fel a magyar hatóságoknál ebben az ügyben" - mondta Kalisz egy sajtótájékoztatón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket