szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nevet és alapszabályt módosított szombaton Füleken tartott XII. országos kongresszusán a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amelyet mostantól Magyar Közösség Pártjának neveznek.

Berényi József a párt új alapszabályát az MTI-nek úgy jellemezte, hogy az a nyitás, az újítás és az egyszerűsítés alapszabálya, amely a párton belüli kompromisszumkeresés jegyében született meg. "Az új alapszabály azon része, amely egyszerűsíti a pártba való jelentkezést, komoly nyitást jelent" - szögezte le Berényi József. Hozzátette: bár néhány ellenőrzési lehetőséget megtartottak, ezentúl gyakorlatilag szabadon, akár interneten is be lehet lépni.

Berényi szerint a megújult alapszabállyal új fejezetet kezdődik az MKP történetében; a pártelnök szerint "ha új név alatt is, megbízható, stabil, a folytonosság megőrzése mellett, új gondolatok és személyek befogadására képes csoportosulásként kell működnie" annak érdekében, hogy az országban zajló folyamatok úgy változzanak meg: "hogy Szlovákia ténylegesen demokratikus ország legyen, melynek nem a magyarság felszámolása a titkolt célja, hanem annak megőrzése és gyarapodása".

A magyar párt elnöke a névváltoztatás kapcsán rámutatott: a megnevezést a párt aktuális helyzetét figyelembe véve kellett módosítani. Megjegyezte: Magyar Közösség Pártja megnevezés az eddiginél sokkal jobban tükrözi a politikai csoportosulás jellegét.

Az országos kongresszuson, az MKP új nevén és a pártba való belépést megkönnyítő alapszabály-módosításon kívül döntés született a tisztújítás december 8-i időpontjáról, valamint jóváhagyták a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumának végső formáját is. Ez a korábban "kisebbségi minimumként" említett dokumentum egy a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit összegző alapelvrendszert fogalmaz meg, amelyet a tervek szerint hétfőn írnak alá a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet, az MKP és a Most-Híd képviselői.

Bárdos Gyula, az MKP országos tanácsának elnöke a kongresszust követő sajtótájékoztatón elmondta: a kongresszus küldöttei egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, s ebben az MKP örömmel veszi tudomásul Lomnici Zoltánnak azt a kezdeményezését, hogy az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke petícióval fordul az Európai Parlamenthez, mert "Szlovákiában durva jogsérelmek érik a magyar állampolgárságot felvevőket". Ennek kapcsán leszögezik: "az MKP továbbra is kitart a kettős állampolgárság intézménye mellett, és minden támogatást megad azoknak, akiket a szlovák államhatalom ez ügyben továbbra is zaklat".

A nyilatkozatban a párt üdvözli az Európai Parlament Petíciós Bizottságának e heti döntését is, amelyben hivatalos magyarázatot kér Szlovákiától a Benes-dekrétumok érvényességéről és sérthetetlenségéről szóló határozatról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!