szerző:
MTI

Nevet és alapszabályt módosított szombaton Füleken tartott XII. országos kongresszusán a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amelyet mostantól Magyar Közösség Pártjának neveznek.

Berényi József a párt új alapszabályát az MTI-nek úgy jellemezte, hogy az a nyitás, az újítás és az egyszerűsítés alapszabálya, amely a párton belüli kompromisszumkeresés jegyében született meg. "Az új alapszabály azon része, amely egyszerűsíti a pártba való jelentkezést, komoly nyitást jelent" - szögezte le Berényi József. Hozzátette: bár néhány ellenőrzési lehetőséget megtartottak, ezentúl gyakorlatilag szabadon, akár interneten is be lehet lépni.

Berényi szerint a megújult alapszabállyal új fejezetet kezdődik az MKP történetében; a pártelnök szerint "ha új név alatt is, megbízható, stabil, a folytonosság megőrzése mellett, új gondolatok és személyek befogadására képes csoportosulásként kell működnie" annak érdekében, hogy az országban zajló folyamatok úgy változzanak meg: "hogy Szlovákia ténylegesen demokratikus ország legyen, melynek nem a magyarság felszámolása a titkolt célja, hanem annak megőrzése és gyarapodása".

A magyar párt elnöke a névváltoztatás kapcsán rámutatott: a megnevezést a párt aktuális helyzetét figyelembe véve kellett módosítani. Megjegyezte: Magyar Közösség Pártja megnevezés az eddiginél sokkal jobban tükrözi a politikai csoportosulás jellegét.

Az országos kongresszuson, az MKP új nevén és a pártba való belépést megkönnyítő alapszabály-módosításon kívül döntés született a tisztújítás december 8-i időpontjáról, valamint jóváhagyták a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumának végső formáját is. Ez a korábban "kisebbségi minimumként" említett dokumentum egy a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit összegző alapelvrendszert fogalmaz meg, amelyet a tervek szerint hétfőn írnak alá a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet, az MKP és a Most-Híd képviselői.

Bárdos Gyula, az MKP országos tanácsának elnöke a kongresszust követő sajtótájékoztatón elmondta: a kongresszus küldöttei egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, s ebben az MKP örömmel veszi tudomásul Lomnici Zoltánnak azt a kezdeményezését, hogy az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke petícióval fordul az Európai Parlamenthez, mert "Szlovákiában durva jogsérelmek érik a magyar állampolgárságot felvevőket". Ennek kapcsán leszögezik: "az MKP továbbra is kitart a kettős állampolgárság intézménye mellett, és minden támogatást megad azoknak, akiket a szlovák államhatalom ez ügyben továbbra is zaklat".

A nyilatkozatban a párt üdvözli az Európai Parlament Petíciós Bizottságának e heti döntését is, amelyben hivatalos magyarázatot kér Szlovákiától a Benes-dekrétumok érvényességéről és sérthetetlenségéről szóló határozatról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Montenegróban is a magyar követségi autóval utazott Gruevszki

Montenegróban is a magyar követségi autóval utazott Gruevszki

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Hogy bírhatja ki Magyarország, ha a nagyok vámháborúba kezdenek?

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Emelt jegyár, elmaradó bemutató – ezt hozza a tao eltűnése

Emelt jegyár, elmaradó bemutató – ezt hozza a tao eltűnése