szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának állandó képviselője van Budapesten decembertől, miután Magyarország Szíria törvényes képviselőjének ismerte el az ellenzéki ernyőszervezetet, de az állandó képviselőnek nincs diplomáciai státusa - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a tárcát, hogy az EFE spanyol hírügynökség azt írta, a nemzeti koalíciónak jelenleg Franciaországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon van képviselője.

Kaleta Gábor kifejtette, a szíriai ellenzéki szervezet magyarországi képviselője a magyar kormánnyal a Külügyminisztériumon keresztül tart kapcsolatot. 

Magyarország tavaly december közepén a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének. Ekkor be kellett zárni a damaszkuszi magyar képviseletet. (A romló biztonsági helyzet miatt a külképviselet december elején már felfüggesztette tevékenységét.) Ugyanez történt a budapesti szíriai képviselet esetében is, a tárca felkérte a diplomatákat, hogy az év végéig hagyják el az országot.

Szíriában szerdán is folytatódtak a harcok az ellenzék és a kormányerők között Damaszkusz és Aleppó térségében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának számításai szerint kedden összesen 79 kormánykatona és 76 lázadó esett el a szíriai harcokban. Ez a nap az egyik legvéresebb volt a lassan két éve tartó fegyveres konfliktusban, amely friss ENSZ-becslések szerint már csaknem 70 ezer emberéletet követelt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!