szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a kemény korallokból álló korallzátonyok egyes részei eltűnnek az óceánok savasodásának fokozódásával - írta elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A beszámoló szerint éppen ez történik Iwotorishima szigetén, Okinawa prefektúrában.

Az óceánok savasodása, illetve a pH értékük csökkenése várhatóan a jövőben az egész bolygón növekedni fog - közölte az OMSZ. A jelenség oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedése, amely főként az emberi tevékenységnek tudható be. A korallzátonyok eltűnése katasztrofális változásokkal járhat az óceáni ökoszisztémában, ugyanis azok több ezer halfaj otthonát jelentik.

A Ryukyus és a Tokiói Egyetem kutatói megerősítették, hogy az Iwotorishima szigettől keletre, a sekély vízben jelentősen nőtt a savtartalom. Már 2011-ben felfedezték, hogy a kemény korallok néhány helyen eltűntek, ahol a szén-dioxid-koncentráció több mint kétszer olyan magas, mint a tenger többi részén.

A kemény korallok helyét – amelyek mészkővázukkal építik a korallzátonyokat – a lágy korallok veszik át a tengerfenéken. A lágy koralloknak nincs mészkőváza, helyette kis mészkő kristályok alkotják, amelyek a zselés szövetükbe vannak beágyazódva. 

Azokon a helyeken, ahol a szén-dioxid-koncentráció több mint háromszorosa a normál állapotnak, már a lágy korallok is eltűntek. Ezzel szemben ahol a normál szinten maradt a koncentráció, ott csak kemény korallok élnek. A kutatók ugyanezt az eredményt kapták víztartályokon végzett laboratóriumi kísérleteik során is. Az eredményeket a Nature Climate Change folyóirat közölte március 24-i számában.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint a század végére az óceánok savasodása kétszer akkora lehet, mint jelenleg. „A tengerek savasodásával hasonló jelenségre (a kemény korallok eltűnésére) kerülhet sor a Föld több részén is” – mondta Shihori Inoue, a Tokiói Egyetem munkatársa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban