szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai liberálisok kérésére e heti strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament is foglalkozik az amerikai adatgyűjtési botránnyal - tudatta hétfő délután, az ülés megnyitását követően nem sokkal a liberálisok (ALDE) képviselőcsoportja.

Guy Verhofstadt frakcióvezető az ülés megnyitását követően, hétfőn délután kérte a parlamenttől, hogy foglalkozzon az üggyel, amely a keddi ülésnapra tűzte napirendre az erről szóló vitát, amelyben az Európai Bizottságtól is állásfoglalást kér.

"Ez az 'adatgate-ügy' azt jelenti, hogy minden e-mailt és más elektronikus kommunikációt, beleértve a közösségi médiát is, amely két uniós állampolgár közötti kapcsolatfelvételt jelent, lenyomozhat és elolvashat az amerikai hírszerzés. Ennek nyilvánvalóan nagyon komoly hatása van az EU-polgárok magánéletére" - szögezte le Guy Verhofstadt, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai hatóságok akár engedély nélkül is hozzáférjenek európaiak adataihoz, és sürgősen uniós válaszlépéseket sürgetett.

A liberálisok által nem sokkal később kiadott közlemény idézi Sophie in 't Veld holland EP-képviselőt is, aki szintén a személyes adatok védelme mellett száll síkra. Ideje felébredni - figyelmeztet a holland politikus, aki szerint az Egyesült Államok már korábban is megpróbálta titokban megcsapolni az európaiak adatait.

"Tisztáznunk kell a transzatlanti viszonyokat. A barátok nem kémkednek egymás után" - szögezte le az EP-képviselő. Az EP-honlapjának tanúsága szerint a PRISM-programról folytatott vita lesz a második napirendi pont a keddi ülésnap délelőttjén.

A brit The Guardian a múlt héten számolt be arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titokban, de bírói jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából. A The Guardian és az amerikai The Washington Post nem sokkal később már arról írt, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli és ellenőrzi, és így magánszemélyek email-üzenetei és egyéb kommunikációs adatok kerültek a birtokába hatalmas mennyiségben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!