szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre súlyosabb a hónapok óta tartó belpolitikai válság Bulgáriában: az ultranacionalista Ataka párt képviselőinek távol maradása miatt nem tudták megtartani a szerdára meghirdetett parlamenti ülést. Az ülésen választották volna meg a május 12-i előrehozott választások után megalakult új bolgár kormány gazdasági ügyekért és az európai uniós forrásokért felelős miniszterelnök-helyettesét.

A Bolgár Szocialista Pártnak (BSZP) és a török kisebbség pártjának összesen 120 képviselője van a 240 fős parlamentben, ezért rá van szorulva az Ataka 23 fős frakciójának külső támogatására. Mivel a májusig kormányzó, jelenleg ellenzéki jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért bojkottálja a képviselőház üléseit, az Ataka nélkül nem tud összeülni a bolgár parlament.

"Ha a parlament nem működik, nyilvánvalóan nem lehet folytatni a (kormányzati) munkát" – ismerte el Plamen Oresarszki kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem gondolkodik a lemondáson, elutazik Brüsszelbe a csütörtök-pénteki EU-csúcsra.

Szerdán ismét több ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze a szófiai parlamentnél. "Maffia", "Mondjatok le!" - skandálták. Azzal vádolták a kormányt, hogy oligarchák bábja. A tiltakozások két hete tartanak.

Közben körülbelül száz kormánypárti a szófiai kultúrpalotánál tartott gyűlést. "Hagyjátok dolgozni az Oresarszki-kormányt" – követelték.

A szocialisták most először nem zárták ki, hogy esetleg - másfél hónappal az előző voksolás után - ismét előrehozott választásokat kell tartani Bulgáriában. Ez az Atakától függ. Ha a párt kinyilvánítja, hogy nem vesz részt a parlament munkájában, az megváltoztatná a helyzetet – mondta Szergej Sztanisev, a BSZP vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét meghalt egy mentős koronavírusban

Ismét meghalt egy mentős koronavírusban

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban