szerző:
MTI

A The Independent című londoni újság a Jobbik elnökének közelgő londoni látogatásáról írt. A Le Monde című francia lap a magyar-osztrák földvitáról, míg a Libération a paksi atomerőmű bővítéséről számolt be.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Theresa May brit belügyminiszterre a Jobbik elnöke, Vona Gábor által tervezett hétvégi londoni gyűlés betiltása érdekében – írta szerdai beszámolójában a The Independent. A vezető brit liberális napilap első oldalas cikke szerint Vona és képviselőtársa, Pörzse Sándor londoni látogatása "mélységes nyugtalanságot kelt" zsidószervezetek, politikusok és a Nagy-Britanniában élő százezres magyar közösség tagjai körében.

"A brit belügyminisztériumban aktívan tanulmányozzák Vona Gábor kitiltásának lehetőségét"

A The Independent felidézi, hogy Andrew Dismore, az ellenzéki brit Munkáspárt volt alsóházi képviselője, a londoni városháza képviselőtestületének jelenlegi tagja levélben fordult Theresa Mayhez, kérve, hogy Vona Gábort ne engedjék beutazni Nagy-Britanniába. Dismore kérte azt is, hogy a Scotland Yard akadályozza meg az általa "a legerősebb, nyíltan fasiszta európai pártnak" nevezett Jobbik londoni gyűlését, amelyet a holokauszt emléknapja előtt egy nappal tartanának.

Négy vezető brit zsidószervezet is közleményt adott ki, amely szerint minden erőfeszítést meg kell tenni annak megakadályozására, hogy "e Jobbik-képviselők az Egyesült Királyságban hirdethessék megvetendő nézeteiket és a gyűlöletet" – idézi a szerdai The Independent.

A lap úgy tudja, hogy a brit belügyminisztériumban "aktívan tanulmányozzák" Vona Gábor kitiltásának lehetőségét a belügyminiszter azon jogköre alapján, amely lehetővé teszi egyének távoltartását, ha jelenlétük "nem szolgálja a közjót". A brit lap szerint Vona Gábor vezetésével a Jobbik "a kisebbségek, köztük a zsidók és a romák elleni támadásokkal fűszerezett populista gazdaságpolitikai eleggyel" ért el több mint 16 százalékos szavazatarányt a legutóbbi választásokon.

"Nem lehet így kezelni az európai partnereket"

A Le Monde bécsi tudósítása szerint a dühös szó enyhe kifejezés Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter lelkiállapotának kifejezésére, amiért magyar kollegája, Fazekas Sándor kétszer is visszautasította a kérdés megvitatását vele. Az ügy – mint írta a lap – meghaladja a kétoldalú kapcsolatok keretét, és az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának problémáját veti fel.

"Ez elképzelhetetlen! Nem lehet így kezelni az európai partnereket" – mondta a lapnak az osztrák miniszter azt követően, hogy magyar kollegája úgy nyilatkozott: nem látja szükségét annak, hogy találkozzanak, miután Magyarország szabadon alkothatja meg földtörvényét. A Le Monde megjegyezte, hogy az új magyar törvény értelmében május 1-jén megszűnik a külföldi gazdálkodók magyar termőföldre szerzett használati joga, annak ellenére, hogy a szerződéseket szabályosan kötötték meg. Ausztria álláspontja szerint ez gazdái "kifosztását" jelenti, s ezért az Európai Bizottsághoz fordult.

A Le Monde szerint "nem a mezőgazdaság az egyetlen terület, ahol Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök kormánya a nemzeti preferencia kártyáját játssza ki". A tudósító úgy látja, hogy a rezsicsökkentés a legtöbb esetben külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók kárára történt, amelyeket arra ösztönöznek, hogy inkább hagyják el a kevéssé nyereségessé vált környezetet.

Az E.ON német energiaóriás így engedte át magyar leányvállalatát a "Fidesz-államnak" – hangsúlyozta a lap. Kitért arra is, hogy az április 6-i választások nagy esélyesének számító kormányfő a rezsicsökkentés érdekében indított harcot helyezte kampánya középpontjába, pártja az energiaszolgáltatókat nonprofit szervezetekké nyilvánítaná, s ezt a változást az alkotmányba iktatná. A lap szerint Orbán, aki "a konfliktushelyzetek kiaknázásának művésze, az elnyomott magyarok védelmezőjének igyekszik mutatkozni", s már előre bejelentette, hogy "mindenki ellenünk fog fellépni".   

"A Gazprom legvidámabb barakja"

A paksi erőmű bővítéséről megszületett magyar-orosz megállapodás ügyében a Libération arra emlékeztetett, hogy 1989-ben Orbán Viktor a szovjet csapatok kivonását követelte, majd ultrakonzervatív politikusként arról beszélt, Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, s a Gazprom legvidámabb barakjává válik. Amióta viszont visszatért a hatalomba, inkább a reálpolitikát részesíti előnyben, ennek része a Roszatommal kötött megállapodás is – írta a francia lap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét