szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már hétszáz fölött jár az ebolavírus halálos áldozatainak a száma Nyugat-Afrikában.

Tovább nőtt az Ebola-vírus okozta vérzéses láz áldozatainak száma Nyugat-Afrikában, a kór július 27-ig már legalább 729 emberrel végzett – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A tájékoztatás szerint eddig összesen több mint 1300 megbetegedést regisztráltak. Csak július 23. és 27. között 122 új megbetegedést jegyeztek fel Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, s a 122-ből 57-en bele is haltak a kórba.

A WHO sajtóközleménye szerint az áldozatok száma 8,5 százalékkal, a bejelentett esetek száma pedig 10,1 százalékkal emelkedett négy nap leforgása alatt.

Eközben Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a régióban terjedő járvány megfékezése céljából. A hatóságok karantén alá helyezik a halálos vírus gócpontjait, így a keleti országrész jelentős területeit.

Az első megbetegedésekről február elején érkeztek hírek Guineából, a járvány ezután terjedt át a környező országokra.

Az ebolavírus Afrikában van jelen; vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Alsónadrágásás, szúnyogfigyelés, digitális játék – ezzel is előrevihetjük a tudományt

Alsónadrágásás, szúnyogfigyelés, digitális játék – ezzel is előrevihetjük a tudományt

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra