szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-koreai katonák figyelmeztető lövéseket adtak le hétfőn, miután észak-koreai egyenruhások túl közel mentek a két országot elválasztó határhoz - közölték szöuli védelmi tisztségviselők.

A határt megközelítő észak-koreai katonák körülbelül tízen lehettek, és visszavonultak a figyelmeztető lövések után, anélkül, hogy viszonozták volna a tüzet. Sebesültekről nem érkezett jelentés.

Az incidens a katonai demarkációs vonal közelében, a négy kilométer széles demilitarizált övezeten belül történt. Ezt a zónát az 1950 és 1953 között zajló koreai háborút lezáró fegyverszünet megkötésekor hozták létre.

A két Korea között múlt hónapban két súlyos incidens is történt. Október 10-én egy Phenjant bíráló propagandaanyagokat szállító déli hőlégballon miatt történt lövésváltás a két ország határőrei között, pár nappal korábban pedig Szöul és Phenjan parti őrsége vívott rövid tűzharcot.

Észak-Korea azóta hiába kérte a Phenjan-ellenes kampány betiltását Szöultól. A dél-koreai hatóságok a szólásszabadságra hivatkozva nem tesznek eleget Phenjan felszólításának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt

Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük