szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórusvezető, a tiszteletes, és más dolgozó is nemi erőszakot követhetett el az egyik híres amerikai bentlakásos iskolában. Legalább negyven volt diák állítja, hogy annak idején molesztálták őket, az igazgatónak pedig hiába szóltak, semmi sem történt.

Szexbotrány rázta meg az egyik legtekintélyesebb amerikai bentlakásos iskolát, a Rhode Island-i St. George-ot. Decemberben jelent meg a Boston Globe-ban egy cikk, amelyben az iskola egyik volt diákja, Anne Scott azt állította, hogy a 70-es évek végén a St. George tornatanára rendszeresen megerőszakolta.

Az iskola volt hallgatói közül most többtucatnyian ugyanezt állítják, azt mondják, hogy az egyetemi dolgozók és prefektusok annak idején nemi erőszakot követtek el ellenük, vagy molesztálták őket – írja a Sky News. Azt is mondják, a keleti parti elitiskola vezetői a 70-es évek óta eltussolták a vádakat, hogy így védjék az intézmény hírnevét. Az 1896-ban alapított iskolába olyan befolyásos családok gyerekei jártak, mint az Astor család, a Vanderbilt család, vagy a Bush család (George W. Bush volt amerikai elnöknagyapja, Prescott Bush járt ide). Az éves tandíj is tekintélyes: 56 ezer dollár, vagyis 16 millió forint.

©

A St. George egyik öregdiákja, a jelenleg ügyvéd Eric Macleish azt mondja, legalább negyven egykori áldozat állítja, hogy molesztálták őket az iskolában. A feltételezett elkövetők száma pedig tizenkettő, akik között egyaránt vannak alkalmazottak, diákok, egy tiszteletes és egy kórusvezető is. Az áldozatok által feltárt legutóbbi zaklatás 2004-ben történhetett.

Az iskola az ügyben még karácsony előtt nyilatkozott, a Boston Globe cikke után, amikor elismerték, hogy többször is elmulasztották a rendőrséget és a gyermekvédelmi szolgálatot értesíteni a történtekről, ahogyan egyébként a törvény szerint kötelességük lett volna. Elnézést is kértek a volt tanulóktól az iskolai dolgozói és tanulói által okozott fájdalmakért.

Az egykor molesztált diákok közül többen állítják, hogy az iskolát 2004 óta vezető Eric Petersonnak igazgatói ideje alatt már legalább ötször már beszámoltak az erőszakoskodásokról, de ő semmit nem tett az ügyben. Most azt követelik, hogy az iskola teljes vezetésével együtt ő is lemondjon.

A helyi rendőrség szexuális és más bűncselekmények, valamint az elmulasztott feljelentések ügyében vizsgálódik. Rhode Islanden egyébként a nemi erőszak bűncselekménynek nincs elévülési ideje.

A tavaly decemberi Boston Globe-cikkben szereplő Anne Scott egyébként 1988-ban beperelte az iskolát, de végül visszavonta a keresetet, miután látta, hogy az iskola annyira agresszíven állt bele a perbe, hogy a nő nevét is nyilvánosságra hozták volna.

Egy volt diák, Harry Groome ezután azzal állt elő nyilvánosan, hogy egy elsőbb osztályos diák 1978-ban egy seprűnyéllel megerőszakolta őt. Ráadásul a dolog nem is maradt annak idején titokba, annyira nem, hogy még egy iskolai évkönyvben még viccelődtek is ezzel. Egy másik diák azt mondta, őt egy lacrosse-ütővel erőszakolták meg, ez egy tengerentúlon ismert sportág hálós végű botja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!