szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Órákig tárgyaltak a terroristával a túsztárgyalók az orlandói éjszakai klubban, mielőtt a kommandósok megölték. A 49 áldozatból 48-at már azonosítottak. A férfi kocsijában egy harmadik fegyvert is találtak. Arra még mindig nincs válasz, hogyan lehetett fegyvere, ha korábban többször is kihallgatta az FBI.

Újabb részletekről számolt be helyi idő szerint reggel 7-kor az FBI, a floridai rendőrkapitányság, az ATF (szervezett bűnözés ellen létrehozott ügynökség) vezetője is a mészárlás helyszínén. A rendőfönök tájékoztatása szerint Omar Mateen, a terrorista szinte az összes áldozatát az alatt az idő alatt gyilkolta meg, ami a lövöldözés kezdete és a rendőri erők kiérkezése között telt el. Miután a rendőrök megérkeztek, tüzet nyitottak a lövöldöző fegyveresre és be is jutottak a klubba. Ekkor sikerült kimenekíteni a túlélők nagy részét, de sokan bent ragadtak, köztük olyanok is, akik súlyosan megsérültek.

A fegyveres férfi ezután az egyik WC-be zárkózott be és több embert túszul ejtett. A rendőrkapitány szerint azért telt el olyan sok idő a lövöldözés kezdete és a terrorista ártalmatlanítása között, mert a férfi szóbaállt a túsztárgyalókkal és így próbáltak belőle minél több információt kiszedni. A tájékoztatás szerint a férfi nyugodt hangon beszélt, többek között arról is, hogy robbanóanyag van nála. Egy ponton viszont már biztosnak látszott, hogy Omar Mateen még több emberrel akar végezni, ezért az akció irányítói azonnal a behatolás mellett döntöttek. A klub oldalát berobbantották, de a robbantásra használt eszköz nem volt elég hatékony, ezért egy faltörő járművel is nekimentek az épületnek. Az alig másfél méter magas lyukon keresztül a rendőrkapitány szerint özönlöttek ki az emberek, köztük sokan olyanok, akik megsebesültek a lövöldözésben. Ekkor tört ki a terrorista egyik kezében egy félautomata pisztollyal, a másikban egy AR-típusú támadófegyverrel, géppisztollyal. A Reuters képén jól látszik a lyuk, amit a SWAT-csapat robbantott az éjszakai szórakozóhely oldalába.

Az FBI tájékoztatása szerint később egy harmadik fegyvert is találtak a férfi közelben parkoló autójában, de erről egyelőre nem árultak el újabb részleteket. Azt viszont elmondták, hogy a férfinál lévő két fegyvert lenyomozták, azokat Omar Mateen vásárolta meg. Az FBI helyi képviselője arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogyan juthatott fegyverhez a férfi, ha a Szövetségi Nyomozó Iroda már korábban is többször kihallgatta. Azt mondta a szálakat most fejtik vissza, de egyelőre a támadás végrehajtásának vizsgálatára koncentrálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a Bay City Rollers egykori frontembere

Meghalt a Bay City Rollers egykori frontembere

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Magyar hardverrel és szoftverrel készíti majd a fotókat az üstökösvadász űrszonda

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél