szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vezető román médiumok felhördültek, miután a Bloomberg riporterének területi vitákkal kapcsolatos tréfálkozására az orosz elnök úgy replikázott, hogy akkor akár a román-magyar határ ügyét is felülvizsgálhatnánk.

Idehaza nem sok visszhangja volt az interjúnak, amelyet Vlagyimir Putyin elnök a Bloomberg hírügynökségnek adott, Romániában azonban nagy port kavartak Putyin a határmódosításról szóló nézetei. Az interjú az orosz elnöki hivatal honlapjára is felkerült.

A vezető román médiumok hüledezve hozták a tabudöntő nyilatkozatot.

A Főtér.ro című romániai magyar híroldal beszámolója szerint amikor Putyint a második világháború utáni határok érvényességéről, jelesül a Kuril-szigetek Japánnak való visszaadásáról kérdezték, az elnök azt mondta, ha valaki ezt a kérdést fel akarja vetni, akkor a magyar-román határ ügyére is ki kell térni. A Bloomberg riportere a Baltin-tenger partján található orosz enklávé, Kalinyigrád, a korábbi Kelet-Poroszország ügyét is felvetette.

A Kuril-szigetek kérdése úgy került szóba, hogy Putyin aznap találkozott Vlagyivosztokban Abe Sindzo japán miniszterelnökkel. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy "Oroszország nem adja el területeit", ahogy Kínának sem adtak semmilyen területet. Igaz, a két ügy között alapvető különbség, hogy Japánnal a második világháború után alakult ki területi vita, miközben a Kínával folytatott területi egyeztetéseknek semmi közük nem volt semmilyen katonai konfliktushoz – fejtette ki Putyin.

A kalinyigrádi területtel kapcsolatban – bár a riporter megjegyezte, hogy csak tréfálkozott – Putyin kolmolyan válaszolt. "Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább."

És ott van a listán Magyarország és Románia is

– fogalmazott Putyin, aki szerint Kalinyigrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Több Alaptörvény-sértést talált az Ab a 2019-es köznevelési törvénymódosításban

Több Alaptörvény-sértést talált az Ab a 2019-es köznevelési törvénymódosításban

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant