Meglepő hangnemben tolta le Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az Európai Bizottság egyik biztosát, Vera Jourovát. Tajaninak az volt a baja, hogy a biztos szerint Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának és vezetőjének nem egy zárt ülésen kellene beszámolnia arról, milyen változtatásokat tervez a közösségi oldal adatkezelési szabályaiban.

„Ez nem a maga dolga” – válaszolt egy Twitter-üzenetben Tajani, miután Jourová korábban azt írta, örül annak, hogy Zuckerberg Brüsszelbe utazik, hogy válaszoljon a személyes adatok kezelésével kapcsolatos kérdésekre, ám sajnálatos, hogy mindezt nem egy nyilvános meghallgatáson teszi. „Több EU-s polgár használja a Facebookot, mit amerikai, és az európaiak is megérdemlik, hogy tudják, miként kezelik a velük kapcsolatos adatokat” – írta az EU-biztos. Jourová egyébként a jogbiztonsággal, a fogyasztóvédelemmel, illetve a nemek egyenlőségével kapcsolatos kérdésekben illetékes EU-biztos.


Zuckerberg, akit már meghallgattak az USA kongresszusában is, a Politico híroldal értesülései szerint a jövő héten az Európai Parlament néhány tagjával találkozik egy magánbeszélgetés erejéig, és ott mondja el, miként változtatja meg működését a közösségi oldal. Zuckerberg az után kényszerült magyarázkodásra, hogy a Cambridge Analytica nevű amerikai cég sokmillió Facebook-felhasználó adatait használta fel szabálytalan módon. A Cambridge Analytica a botrány miatt már be is fejezte működését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!