szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijevi tájékoztatás szerint Oroszország tüzet nyitott az ukrán hajókra a Kercsi-szorosnál. Korábban is volt egy incidens, akkor egy orosz határőrhajó ütközött neki egy ukrán hajónak. Porosenko elnök támogatja a hadiállapot bevezetését, a hadsereg egységeit mozgósították. A NATO és az EU is elítéli a konfliktust, Ororszországot okolja, és önmérsékletre, józanságra hívja fel a feleket.

Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidens során két ukrán tengerész megsérült - közölte vasárnap este a kijevi vezetés.

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését az eset után - tudatta az ukrán elnök szóvivője vasárnap este a Twitteren.


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért. Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a "provokációt" Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

A NATO szóvivője azt közölte a szervezet nevében, hogy folyamatosan figyelik a szorosnál történt fejleményeket, és arra szólították fel a feleket, hogy őrizzék meg önuralmukat.

Az ukrán fél vasárnap délelőtt közölte, hogy a Kercsi-szoros közelében egy orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött az ukrán haditengerészet egyik hajójának. Az ukránok tájékoztatása szerintv az ukrán haditengerészet három hajója - két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó - a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették - szögezték le a közleményben.

Update: több forrás szerint 23 órakor az ukrán nemzeti biztonsági tanács összeül, hogy megvitassa, bevezetik-e a hadiállapotot.

Az orosz FSZB szerint az ukrán hajók megértették az orosz területi egységet, behatoltak orosz területekre, ezért kellett közbelépniük. Oroszország jelenleg blokkolja a tengeri és a szárazföldi közlekedést is.

Időközben az EU is kiadott egy közleményt, ennek lényege, hogy az unió elvárja Oroszországtól, hogy biztosítsa a Kercsi-szoros átjárhatóságát, és a NATO-hoz hasonlóan nyugalomra és önmérsékletre inti a feleket. Emlékeztet arra is, a Kercsi híd építése Ukrajna beleegyezése nélkül, Ukrajna  területi egységét megsértve történt. (Donald Trump két órával ezelőtt arról twittelt, hogy Európának hozzá kell járulni a NATO költségeihez, nem húzhat hasznot a szövetségből.Azóta a témához kapcsolódóan semmit.)

Kijevben az orosz követség épületénél gumikat gyújtanak fel. Az orosz lépéskre egyébként épp a holodomor, a nagy 1932-33-as ukrán éhinség emléknapján került sor. Ezt Sztálin rossz politikája idézte elő, milliók haltak éhen.

Az ukrán kormányerők megbeszélésén elhangzott, hogy az oroszok 23 ukrán matrózt fogtak el, 6 megsebesült, 2 súlyosan.

A külügyminiszter Pavlo Klimkin azt írta ki a Twitterre, "Most, hogy az oroszok egyértelmű és brutális agressziót követtek el, igen valószínű, hogy Oroszország további erőszakos tettekre készül a tengeren és a szárazföldön. Készen kell állnunk erre."

Update:

Pavlo Porosenko ukrán elnök úgy döntött, támogatja a hadiállapot bevezetését, hogy védelmi akciókat rendelhessen el holnap. A teljes mozgósításról egyelőre nincs szó, a tartalékosokat behívhatják. A hadiállapotról az ukrán törvényhozás a Rada fog holnap, hétfőn ülést tartani. A hadiállapot 60 napig lesz érvényben.
A hadiállapot bevezetése nem érinti a szólásszabadságot, mondja a kommunikációs miniszter Jurij Sztetsz, de az ellenség, azaz Oroszország pánikot és hamis híreket fog terjeszteni a közösségi médiában. Az is elhangzott az ülés után, hogy öt éve ez az első alkalom, hogy Oroszország nxyíltan megtámadta Ukrajnát. Porosenko azt is hozzáfűzte, a hadiállapot nem jelent támadó hadműveleteket vagy lépéseket Ukrajna határain kívül, nem fogja elutasítani a politikai-diplomáciai megoldási lehetőségeket, beleértve a Minszki Egyezményt.
Az ukrán elnök mindazon országok segítségét kéri, akik Ukrajna ellett állnak, hogy egységesítsék erőiket, hogy megvédhessék az országot.

Borítóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!