szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szexi szelfiket szerzett az Enquirer, de Bezos úgy döntött, nem neki lesz ez ciki végül.

Meztelen képek, valamint a szeretőjének írt SMS-ek közlésével fenyegette meg a National Enquirer amerikai bulvárlap Jeff Bezost, az Amazon tulajdonosát. A lap kiadója azt akarta elérni, hogy Bezos – aki egyébként a Washington Post tulajdonosa is – állítsa le az Enquirer kiadójának sötét ügyeire irányuló tényfeltáró nyomozását.

Az Enquirert kiadó American Media Inc. (AMI) vezérigazgatója bizalmas tanácsadója Donald Trump elnöknek. Az AMI-nak fontos szerepe volt már az elnökválasztási kampányban is. Ekkor jelentkezett Karen McDougal exmodell, akinek állítása szerint viszonya volt Trumppal. Az AMI 150 000 dollárt fizetett a sztoriért, de nem azzal a céllal, hogy publikálja, hanem hogy elhallgassa.

Az AMI más vizsgálatok szerint a szaúdi monarchia érdekeit is képviselte az amerikai nyilvánosságban, illetve az elnök környezetében. Bezos valószínűleg a Post Trumpot, illetve – a Hasogdzsi-gyilkosság miatt – a szaúdi diktatúrát érzékenyen érintő tényfeltárásai miatt került célkeresztbe.

Mersz vagy nyelsz

Miután a célozgatásokkal nem ért célt, az AMI tartalomügyi igazgatója nyílt fenyegetést küldött Bezosnak e-mailben. Ebben szó szerint leírja, milyen fotók vannak a birtokukban, és hogy ezek visszatartásáért a Washington Post őket érintő riportjának elsüllyesztését kérik. Bezos azt írja, a zsarolás azért lehetett ennyire leplezetlen, mert az AMI-stáb úgy vélte, az ajánlatuk visszautasíthatatlan.

Bezos azonban közzétette az egészet a medium.com oldalon, illetve Twitter-üzenetben. Azt a kérdést teszi fel, ki állhatna ellen az ilyen fenyegetőzésnek, ha ő is meghajlana. Hozzáteszi, sok esetről tud, amikor az AMI sikerrel zsarolt meg embereket hasonló ügyekkel.

A tényfeltárás leállításán kívül egyébként azt követelték, hogy Bezos tegyen közzé egy nyilatkozatot, miszerint nincs tudomása arról, hogy az AMI sajtóbirodalma politikai megrendeléseket teljesít. Ez nyilvánvaló hazugság lenne Bezos szerint.

Az Amazon és a Post tulajdonosa azzal zárja írását, hogy ennek az e-mailnek a közlése többet elmond a National Enquirer mibenlétéről, mint az egész oknyomozás – amit egyébként folytatni fognak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát