szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Líbia partjainál történt a szerencsétlenség.

Felborult több, menekülteket szállító gumicsónak a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében csütörtökön, a szerencsétlenség következtében mintegy százötven ember halhatott meg - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A líbiai parti őrség közlése szerint halászok nagyjából további százhuszonöt embert tudtak kimenteni a baleset után, őket visszaszállítják Líbiába.

Az ENSZ korábban már többször figyelmeztetett rá, hogy a migránsokat az embertelen körülmények és a háborús konfliktus miatt nem lenne szabad visszaküldeni oda, ahonnan menekülnek.

Májusban Tunézia partjainál süllyedt el egy menekülteket szállító csónak, akkor 65 ember veszett a tengerbe – emlékeztetett a BBC.

Líbiából minden évben több ezren próbálnak meg a tengeren át Európába jutni, de a számuk 2017 össze drasztikusan csökkent, mióta az olasz kormány támogatja a líbiai parti őrséget abban, hogy megállítsa őket. Idén az első három hónapban 15 900 menedékkérő érkezett a Földközi-tengeren az Európai Unióban, ez 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Az Európai Unió régóta próbál megoldást találni a problémára, Ursula von der Leyen, a bizottság új elnöke beszédében is sürgős intézkedésre szólított fel minden érintettet, és új menekültügyi rendszert is ki akar dolgozni. Az EU bel-és igazságügyi miniszterei a héten Párizsban – elvben – megegyeztek arról, hogy 8 ország aktív részvételével szétosztják az érkezőket az erre vállalkozó tagállamok között.

Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Olaszország megnyissa kikötőit a mentésben részt vevő civil szervezetek előtt, hogy legyen hol kikötniük. Matteo Salvini olasz belügyminiszter ezt azonban határozottan elutasítja.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Bajnai cáfolta, hogy visszatérne a politikába

Bajnai cáfolta, hogy visszatérne a politikába