szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ilyen kivégzéseket még 2003-ban, George W. Bush elnöksége idején állították le.

Kivégezték kedden Daniel Lewis Lee-t az Indiana állambeli Terre Haute-ban; 2003 óta ő volt az első, akin szövetségi bíróság által hozott halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban. A férfit azért ítélték el, mert 1996-ban megkínozta és megölte egy család három tagját, a holttesteket pedig egy tóban rejtette el.

Lee-nek azután adták be a halálos injekciót, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság – másik néggyel együtt – érvénytelenítette kivégzése végrehajtásának felfüggesztését. A felfüggesztésről az előző napon egy washingtoni körzeti bíróság döntött egy utolsó pillanatban benyújtott beadvány alapján. A washingtoni törvényszék bírája arra hivatkozott, hogy az elítéltek nem minden panaszát vizsgálták ki.

A négy halálraítélt panaszában azzal érvel, hogy a halálos injekcióval történő kivégzést nem „szakszerűen”, az előírt és halált okozó szereket nem megfelelően alkalmazva hajtják végre, s ezzel fizikai fájdalmat okoznak nekik. A kormány több szakértő megkérdezését követően arra jutott, hogy a kifogásolt tüdőödéma csak akkor léphet fel, ha a rab már meghalt, vagy teljesen érzéketlenné vált – indokolta ítéletét a szövetségi legfelsőbb bíróság, amelynek öt tagja támogatta, négy pedig ellenezte a felfüggesztés érvénytelenítését.

Az utóbbi 45 évben csupán három olyan embert végeztek ki az országban, akit szövetségi bíróság ítélt halálra, köztük 2001-ben Timothy McVeigh-t, az 1995-ös oklahomai támadás elkövetőjét. Bár az egyes amerikai tagállamokban változatlanul hajtottak végre a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket, a szövetségi kormányzat 2003-ban – George W. Bush elnöksége idején – leállította a szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéletek végrehajtását. Az ok az ítélet végrehajtásának módja miatt kirobbant vita volt.

William Barr igazságügyi miniszter azonban tavaly bejelentette: szorgalmazzák a halálbüntetések újbóli végrehajtását. A tárcavezető a törvényes rend fenntartásának szükségességével indokolta a szándékot. Mint mondta: „tartozunk annyival az áldozatoknak és a családtagjaiknak, hogy végrehajtjuk az igazságügyi rendszerünk által hozott ítéleteket”.

Összesen 62 ember van szövetségi halálsoron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Élet+Stílus

Iowában egy gyilkos azt állítja: letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve és meghalt

Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt - jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Des Moines Register című helyi lap nyomán.

Kikerült Liptai Claudia a Sztárban sztár zsűrijéből

Kikerült Liptai Claudia a Sztárban sztár zsűrijéből

Karddal ment a házhoz, mert megharagudott egy Facebook-poszt miatt

Karddal ment a házhoz, mert megharagudott egy Facebook-poszt miatt

Szinte bejáratósan új 20 éves Mercedes S-osztály keresi új gazdáját

Szinte bejáratósan új 20 éves Mercedes S-osztály keresi új gazdáját