szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ne kövessék el a H1N1- és HIV-világjárványok idején elkövetett hibákat – kéri a tehetős országoktól Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Tedrosz a testület igazgatótanácsának éves, virtuális formában tartott gyűlésének megnyitóján arra figyelmeztetett:

A vakcinanacionalizmus katasztrofális morális bukás szélére sodorta a világot, és a bukás a szegényebb országokban élők megélhetésébe és életébe kerül majd.

Igazságtalannak nevezte Tedrosz – idézi a főigazgatót a BBC –, hogy amíg a gazdag országokban végigoltják a fiatal és egészséges embereket, a szegényebb országokban nem jut vakcina azoknak, akik sebezhető csoportokba tartoznak. Azt is hozzátette: 49 millió adag védőoltást adtak eddig be 49 gazdagabb  országban, de ezalatt a szegényebb országok közül csak egyetlen egynek jutott, összesen 25 adag vakcina. Hogy mely országokra utalt Tedrosz, az a BBC cikkéből nem derül ki.

A védőoltások igazságosabb elosztása érdekében indította el a WHO a COVAX nevű nemzetközi kezdeményezést, amely a tervek szerint a februártól kezdi meg szétosztani az oltóanyagokat. Tedrosz szerint ugyanakkor olyan önző megállapodásokat kötnek, melyek veszélyeztetik a program sikerét. Mint fogalmazott:

Ez késleltetheti a COVAX-szállítmányokat, és éppen olyan helyzetet teremthet, amelynek elkerülésére tervezték meg a COVAX-ot, azaz pazarláshoz, kaotikus piachoz, összehangolatlan lépésekhez, illetve folyamatos szociális és gazdasági zavarhoz vezethet.

Az "én vagyok az első" jellegű megközelítés gyengíti és sebezhetőbbé teszi a világot ezzel a kockázattal szemben – jelentette ki Tedrosz . "Az ilyen cselekedetek végső soron csak el fogják nyújtani a világjárványt" – tette hozzá a WHO-főigazgató, aki sürgette az országokat: ne kövessék el a H1N1- és HIV-világjárványok idején elkövetett hibákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon