szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy dokumentum szerint a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák nem olyanok, mint amilyeneket az Európai Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz küldtek ellenőrzésre az oroszok.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Szputnyik V gyártója nem adta át a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) a koronavírus elleni oltóanyagának értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges adatok 80 százalékát – írja a Parameter.sk Zuzana Baťovára, a szervezet igazgatójára hivatkozva.

Baťová szerint az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem lehet állást foglalni a kockázat-előny arányt illetően.

A portál szerint a szlovák hatóság megkereste a magyarországi Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), mivel az Európai Unión belül Magyarország az egyetlen, ahol alkalmazzák ezt az oltóanyagot.

A magyar fél azonban a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgált információkkal.

A ŠÚKL időközben megszerezte azokat a dokumentumokat, amelyeket a Szputnyik V gyártója eljuttatott az Európai Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalhoz (EMA). A szervezet ajtóközleményébe szerint ezekből az derül ki, hogy

a Szlovákiába érkezett Szputnyik V vakcinák nem azonosak azokkal, amelyeket az EMA-nak küldtek ellenőrzésre.

A hivatal továbbra is azt javasolja, hogy Szlovákiában a regisztrált vakcinákkal oltsanak. Hangsúlyozták azt is, hogy a Szputnyik V klinikai vizsgálatához elengedhetetlen, hogy pótolják a hiányzó dokumentumokat.

Az állásfoglalásban az olvasható, hogy a Szputnyik V-t megközelítőleg negyven országban alkalmazzák, de ezeket a vakcinákat csak a nevük köti össze, ugyanis mindegyik államban más-más oltóanyagot használnak ezen a néven.

Hozzátették azt is, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet értékelni a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

Igor Matovič, a négypárti szlovák kormánykoalíció legnagyobb tagjának, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomnak az elnöke csütörtökön Moszkvába utazott, ahol Kirill Dmitrijevvel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) igazgatójával tárgyal az orosz oltóanyag szlovákiai alkalmazásának lehetővé tételéről.

Matovič saját moszkvai útjával kapcsolatban közösségi oldalán azt írta: az orosz vakcinát már a világ több mint 50 országában használják, ám Szlovákiában valaki piszkos játékot folytat ellene, a geopolitikát helyezi előtérbe az emberek egészségével szemben.

MOSKVA Dnes sa v Moskve stretnem s Kirillom Dmitrievom, CEO Russian Direct Investment Fund (Ruský fond pre priame...

Közzétette: Igor Matovic – 2021. április 7., szerda

Matovič kormányfősége idején 2 millió Szputnyik V vakcina beszerzéséről egyezett meg az orosz féllel, amiből eddig 200 ezer érkezett meg, de még nem használják, mivel a ŠÚKL nem adta ki a végleges szakvéleményt. Matovič belebukott az orosz vakcina körüli botrányba, ám mivel „helyet cserélt” az egészségügyi miniszterével, megmaradt a négypárti kormánykoalíció.

Az OGYÉI szakemberei január 20-án adták ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz vakcina használatára Magyarországon, akkor közölték, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központnak még vizsgálnia kell a szert, és ők fogják kimondani a végső szót a magyarországi engedélyeztetésről.

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban korábban több aggály is felvetődött, ezek közül az egyik az volt, hogy más szert kaptak klinikai vizsgálatra az OGYÉI munkatársai, mint ami végső soron forgalomba fog kerülni. A szervezet főigazgatója később azonban azt közölte, hogy az oltóanyag engedélyezési folyamata során minden kérdésükre választ kaptak.

A Magyar Orvosi Kamara azonban hiányolta a vakcinák alkalmazásával kapcsolatban a dokumentumokat az OGYÉI honlapjáról, ezek hiányában nem is tudták ajánlani kollégáiknak a készítményt. Az intézet azt ígérte, hogy még a tömeges oltás előtt nyilvánossá teszi az orosz vakcina dokumentumait, ez végül február 9-én történt meg. Később Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter bejelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a Szputnyik V-t Magyarországon.

Andrej Babis cseh kormányfő egyébként szerdán menesztette Jan Blatny egészségügyi minisztert, sajtóhírek szerint a döntés hátterében az állt, hogy a szakember nem engedélyezte a kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, hová viszik Dublinból és Bilbaóból az Eb-meccseket

Megvan, hová viszik Dublinból és Bilbaóból az Eb-meccseket

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot