Trump addig kiáltott fake newst, hogy már rendőrök támadnak újságírókra az utcán
Világ

Trump addig kiáltott fake newst, hogy már rendőrök támadnak újságírókra az utcán

Szemen lőtt fotósok, könnygázzal lefújt operatőrök, letartóztatott tévéstábok – az elmúlt egy hét amerikai tüntetéshullámaiban soha nem látott atrocitások érték a munkájukat végző riportereket. A felvételek és a beszámolók alapján ráadásul sok esetben nehéz a véletlennel magyarázni a támadásokat. Szakértők arra figyelmeztetnek: Donald Trump média ellen folytatott hadjárata veszélyes hullámokat indíthat el nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.

Világ

Abbász ragaszkodik a palesztin foglyok szabadon bocsátásához

A palesztin miniszterelnök a közel-keleti béke alapfeltételei közé sorolta az Izrael által fogva tartott palesztinok szabadon bocsátását, az izraeli hadsereg palesztin területekről való kivonulásának folytatását és a nemzetközi jogot sértő módon létesített zsidó telepek felszámolását.

Világ

Az ENSZ-főtitkár elégedetlen, Rumsfeld helyettese elégedett Irakkal

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az amerikai katonai beavatkozást követően az irakiak életkörülményei romlottak; a főtitkárnak az amerikai-brit kivonulásra tett ajánlását Washington visszautasította. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes elégedett az iraki helyzettel.

Világ

Bush terroristák támogatásával vádolta Szíriát és Iránt

George Bush amerikai elnök azzal vádolta Szíriát és Iránt, hogy terroristákat támogatnak, s ezzel aláássák a közel-keleti béke megteremtésre irányuló erőfeszítéseket. Az amerikai elnök szerint ezek az országok "elszámoltathatók". Irán az Egyesült Államokat vádolja terroristák támogatásával.

Világ

Libéria: találat érte az amerikai nagykövetséget

Aknavetőgránát csapódott be az Egyesült Államok monroviai nagykövetségének területére hétfő délután. A robbanásban legkevesebb három ember megsebesült. Az AP amerikai hírügynökség szerint a robbanásnak halálos áldozatai is voltak, ezt azonban más forrásból egyelőre nem erősítették meg. Hétfőn hatvanan haltak meg a fővárosban zajló harcokban.

Világ

Nagy-Britannia: vizsgálat indul Kelly halála ügyében

Hivatalosan is bejelentette hétfőn a David Kelly néhai kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos vizsgálat részleteit az eljárás vezetésével megbízott brit jogi méltóság. Lord Hutton nyilatkozatából egyértelműen kitűnik, hogy a vizsgálat szűkebb körű lesz az ellenzék által követeltnél.

Világ

Amnesty International: az USA megsérti az emberi jogokat Irakban

Az emberi jogok "nagyon súlyos" megsértésével vádolja az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet az Irakban tevékenykedő amerikai haderőt. Közben az Egyesült Államok felkérte Törökországot, küldjön csapatokat Irakba; a kérésnek Törökország valószínűleg eleget fog tenni.

Világ

Kovács a kedvezményekről tárgyalt Szlovákiában és Romániában

Szlovákiában és Romániában tárgyalt Kovács László külügyminiszter, aki eredményesnek minősítette útját. A tárgyalásokon megállapodtak például abban, hogy Magyarország támogathatja azokat román állampolgárokat, akik magyar nyelvet vagy nyelven tanulnak. Szlovákia azonban csak az 1995-ös kétoldalú alapszerződésről volt hajlandó tárgyalni.

Világ

David Kelly volt a BBC műsorának forrása

A BBC vasárnap bejelentette, hogy David Kelly kormánytanácsadó volt a fő forrása annak a májusi műsornak, amely a kormány és a rádió között konfliktushoz vezetett. Kelly holttestére pénteken talált rá a rendőrség. Tony Blair brit miniszterelnök nem hívja vissza a szabadságon lévő parlamentet a szakértő halála ügyében.

Világ

BBC-ügy: eltűnt a parlamenti vizsgálóbizottság egyik koronatanúja, akinek holttestét megtaláltak a háza közelében.

Eltűnt David Kelly, az egyik koronatanúja annak a parlamenti vizsgálatnak, amelyet a londoni alsóház külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében. A kormány szerint Kelly lehetett a BBC súlyos vitákat kavaró értesülésének forrása. A férfit azóta nem találják, hogy csütörtökön sétálni indult. A tanú után kutató rendőrök pénteken egy holttestet találtak (mint később kiderült Kelly tetemét) a tanú otthonától nem messze.

Világ

Blair: az iraki háború igazságos volt

Befejezte washingtoni villámlátogatását Tony Blair kormányfő, aki előbb a kongresszusban mondott beszédet, majd George Bush amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatót. Blair szerint az iraki háború igazságos volt, de az amerikai-brit koalíció feladata a közel-keleti országban még nem fejeződött be.

Világ

Irak: Szaddám Huszein újabb jelentkezése

Szaddám Huszeinnek tulajdonított újabb hangfelvételt játszott le csütörtökön a dubaji központú al-Arabija és a katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió. A megbuktatott diktátor azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban hazudtak saját népüknek a háború mielőbbi megindítása érdekében.

Világ

Hamis tudósítás a Sky News hírcsatornán

Felfüggesztette a brit Sky News hírtévé az egyik ismert tudósítójának és az újságíró forgatóstábjának munkaviszonyát, miután csütörtöki lapértesülés szerint a tudósító hamisított jelentést küldött az iraki háború idején egy brit tengeralattjáró fedélzetéről, amely a "harci" tudósítás idején egy dokkban vesztegelt.

Világ

Vöröskereszt: a háborúk háttérbe szorítják a katasztrófákat

Nagyon sok természeti vagy ember előidézte katasztrófa, válság merül feledésbe amiatt, hogy az emberiség figyelmét az újságok szalagcímeit megtöltő konfliktusok foglalják le, olyanok, mint például az iraki vagy az afganisztáni - állapítja meg jelentésében a Nemzetközi Vöröskereszt.

Világ

Bush rokona lesz a magyarországi nagykövet

George W. Bush amerikai elnök egyik rokonát, George H. Walker Saint Louis-i üzletembert szándékozik kinevezni az Egyesült Államok új magyarországi nagykövetének - jelentette be szerdán a Fehér Ház közleményben.

Világ

Lövöldözés a koreai demarkációs vonal mentén

Rövid tűzpárbaj zajlott le a két Koreát elválasztó demarkációs vonal mentén csütörtök reggel, ami egyes értékelések szerint növelheti a diplomáciai téteket egy olyan időszakban, amikor Észak-Korea késznek mutatkozik folytatni a tárgyalásokat atomprogramjáról. A demarkációs vonalat ellenőrző amerikai ENSZ-parancsnokság vizsgálatot indított az ügyben.

Kaiser Ede biztosan nem áll biztonsági őrnek

Kaiser Ede biztosan nem áll biztonsági őrnek

Megnőtt a válóperek száma a járvány idején Magyarországon

Megnőtt a válóperek száma a járvány idején Magyarországon

Bírósági ügy lett a BKV vírusvédelmi beszerzéséből

Bírósági ügy lett a BKV vírusvédelmi beszerzéséből

Hogyan főzzünk tökéletes tésztát? Íme 8 tipp Jamie Oliver mesterétől!

Hogyan főzzünk tökéletes tésztát? Íme 8 tipp Jamie Oliver mesterétől!

ESG: Iránytű vagy divatos marketingtrükk?

ESG: Iránytű vagy divatos marketingtrükk?

Még a TikTokot is beelőzte az app, amivel lehallgatják az amerikai rendőröket a tüntetők

Még a TikTokot is beelőzte az app, amivel lehallgatják az amerikai rendőröket a tüntetők

Nem csak Trianonban érezhették magukat megalázva a világháború vesztesei

Nem csak Trianonban érezhették magukat megalázva a világháború vesztesei

Járvány idején is aranybánya a napenergia

Járvány idején is aranybánya a napenergia

A címlapról ajánljuk