Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Na nehogy már a körözött bűnöző szedjen internetadót!

 

Értem én, hogy inkább reszelje a nép az internetadót, mint azt a röpke hírt, hogy az adóhivatalunk korruptsága Washingtonig bűzlik. De ez nem jött be. Az összefüggés ordít.

Rendkívül szemtelen dolog bármilyen adó ötletét felvetni addig, amíg úgy tudjuk – márpedig úgy tudjuk! –, hogy amit befizetünk, az eleve nemzetközileg elismert bűnözők kezébe kerül. Egyelőre annyi derült ki, hogy aki hajlandó visszacsorgatni később felfedendő egyéb bűnözőknek, azt az adóhivatal futni hagyja. Illetve annyi látszik biztosnak, hogy a NAV elnökét amerikai angolul úgy hívják: FOGJÁK MEG, TOLVAJ.

Tőlünk viszont 150 forintot szeretne gigabájtonként. Néni! Ha veszek tanulmányt a Századvégtől, akkor lehet huszonöt?

Értem azt is, hogy eddig még nem raktak máglyát a Kossuth téren online pénztárgépekből, pedig nem azokat a boltosokat tiltották ki az Egyesült Államokból lopás miatt, akiket ezzel halálra szopattak, hanem azt, akihez ezek a gépek be vannak kötve. De ebből azért nem következik, hogy ez ki van zárva.

Elég szomorú lenne. Egy héten belül derült ki, hogy ki akarják nyírni az internetet Magyarországon – miután a médiatörvénnyel nem sikerült, pedig volt ott is szó bloggerek regisztrációjáról –, és az, hogy nemcsak a közbeszerzésekkel, trafikokkal, stadionokkal lopják a pénzünk, hanem már abban a pillanatban, hogy az adót befizetjük.

A „stratégiai megállapodás” pedig ennek a lepapírozása. Súlyos hibát követ el az a cég, amely ezek után alkut köt egy latorállammal. Sőt, ideje felmondani ezeket a dealeket, most már több a vesztenivaló.

Világszerte azzal büszkélkednek kormányok és önkormányzatok, hogy mit tesznek az internet-hozzáférés megkönnyítéséért. Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy ez befektetés a jövőbe, hogy itt a meglévő gátakat kell bontani, kezébe nyomni a netet minden gyereknek, beteríteni wifivel az egész várost. Erre rátolni egy chipsadót csak bunkó tulkoknak jut eszébe, olyanoknak, akik a bőrlaszti óta semmilyen vívmányt nem voltak képesek felfogni. Áll ez akkor is, ha tényleg csak gumicsontnak szánták, mert normális politikus még elterelésként sem dob be olyasmit, ami megkérdőjelezi az ép eszét.

Oké, vannak a világnak sötét segglyukai, ahol nem kívánatos, hogy a nép szabadon netezzen. Ezek azok az országok, amelyeket bűnözők vezetnek. Korrupt tolvajok, akik rettegnek a lelepleződéstől; attól, hogy hiába fenyítették be az összes tévécsatornát, egyszer kikerülnek a netre a bizonyítékok. Csak ilyen helyeken értelmezhető az internet-hozzáférés szűkítése.

Kössünk egy stratégiai megállapodást, urak. Társadalmi szerződést, ha tetszik. Járjunk előbb a végére annak, ki lopott itt annyit, hogy az Amerikában is kiverte a biztosítékot. Mindenekelőtt pedig azt tisztázzuk, hogy ebből mennyi az adóhivatal sara. És hogy ki adott erre utasítást. Aztán amikor azt sikerült kifertőtleníteni, és a felelősök nincsenek már szabadlábon, akkor beszélgessünk adóról. Internetadóról viszont akkor se, mert arról már megegyeztünk: az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől”.

Ennek hiányában az adófizetés megtagadása, a polgári engedetlenség előtt megnyílik az út. Ha volna ellenzék, már most ennek megszervezésén dolgozna. Több marad a családoknál. Az lesz az igazi rezsicsökkentés: ledobni a hátunkról az élősködőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!