szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A klímaváltozás és az egyre melegebb hőmérséklet több kutyafajtát is súlyosan érint. Egy új kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy egyes fajok esetében nagyon megnő a kockázata a hősokknak, ami sok esetben végzetes.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A klímaváltozás és a globális felmelegedés fizikailag is kihívás elé állít bennünket: sorra dőlnek meg a melegrekordok. Az extrém hőség és az egyre magasabb páratartalom pedig a szervezetünket is igencsak kihívás elé állítja. Azonban nem csak a miénket.

A napokban a Nature-ben jelent meg egy kutatás, amely során a tudósok azt vizsgálták, hogy az egyes kutyafajták mennyire vannak kitéve a meleghez köthető megbetegedéseknek, így például hősokknak – ami sok esetben végzetes is az esetükben.

Az egyre melegebb hőmérséklet miatt ugyanis jelentősen megnő ezeknek az esélye – különösen az idősebb (de már a 2 évnél idősebb kutyáknál is jelentősen nő a kockázat) és a túlsúlyos, illetve nagyobb testű kutyáknál (különösen 50 kilogrammnál nehezebb), valamint azoknak a fajtáknál, amelyeknek laposabb az orra. Ezért mindenképpen arra figyelmeztetik a kutyatartókat, hogy ne hagyják figyelmen kívül azt, hogy az egyre melegebb hőmérséklet hogyan hat az állatok szervezetére.

A tudósok arra is kitértek, hogy a legtöbb esetben nem vehető észre az állaton, hogy túlságosan melege van, mert nem jelzi sehogy – a heves szívdobogás és nyáladzás is árulkodó jel lehet –, így könnyen előfordulhat, hogy már túl késő, mire a gazda észleli, hogy az állat túlhevülhet.

Ezek a kutyafajták a legveszélyeztetettebbek a kutatás szerint:

  • csaucsau
  • bulldog
  • francia bulldog
  • bordeaux-i dog
  • agár
  • Cavalier King Charles spániel
  • mopsz
  • golden retriver
  • angol springer spániel
A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

A szörnyetegek a szemünk előtt vannak, csak észre kellene venni őket

Brüsszel egyre inkább németül beszél

Brüsszel egyre inkább németül beszél

Lemondott a francia kormány

Lemondott a francia kormány