szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hetekkel hamarabb szüretelik a szőlőt, a bornak pedig magasabb lesz az alkoholtartalma.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt harminc év alatt három héttel korábbra tolódott a szüret a francia Languedoc régióban, és 4 fokkal emelkedett a borok alkoholtartalma, ezért a térség szőlőtermesztői igyekeznek alkalmazkodni a klímaváltozáshoz – írta az Euractiv.

2019-ben, amikor a hőmérséklet 46 Celsius-fok fölé emelkedett, a helyi szőlőtermesztők a szőlőik felét elveszítették. „Néhány éve már augusztus közepén szüretelünk, holott szeptemberben kellene” – emlékszik vissza Domaine de Saumarez, az egyik helyi szőlész.

A klímaváltozás, s az azzal járó szárazság, valamint az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek komoly hatással vannak a mediterrán térségek bortermelésére. Az átlaghőmérséklet 2 fokos emelkedését még át tudják vészelni a szőlészetek, ha azonban a felmelegedés eléri a 4 fokot, az a szőlők teljes eltűnéséhez vezethet.

A hőség a gyümölcs természetét is megváltoztatja: a szőlőnek magasabb lesz a cukor- és alacsonyabb a savtartalma. Végeredményben a bor alkoholtartalma 11 helyett 14, de akár 15 fokos is lehet. Ezért a szőlőtermelők többek között azzal kísérleteznek, hogy növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, hogy „hidratáltabb” maradjon, és hőségállóbb fajtákat ültetnek. Az viszont kérdés, hogy az új fajtából készülő, más ízű borokat hogy fogadják majd a fogyasztók.

hvg.hu Zhvg

Megmenekülhet a banán, az olíva és a citrusfélék

Az eddig gyógyíthatatlan betegségek többmilliárdos kárt okoztak az ültetvényekben. Ez veszélyezteti az élelmiszeripart is, úgy tűnik azonban, hogy a biomérnökök megtalálták a gyógymódot.

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

A NASA két nagy bejelentést is tett a Holdról, az egyikkel végre tisztázódik egy fontos kérdés

A NASA két nagy bejelentést is tett a Holdról, az egyikkel végre tisztázódik egy fontos kérdés