szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kaliforniában mondott beszédet az amerikai elnök, amiben többek közt lehűlést jósol, de azt is állítja, negyven éve nem volt ilyen tiszta az USA levegője. A BBC kielemezte a beszédét.

Trump vs. Biden - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án rendezik az elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánusok és a demokraták előválasztásának eredménye alapján Donald Trump jelenlegi államfő kihívója Joe Biden, Delaware állam szenátora, Barack Obama korábbi alelnöke lesz. A kiélezett hangulatú kampányt és az elnökválasztás további fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A nemzetközi sajtó egyik kedvenc témája, hogy épp mikor mond igazat, és mikor hazudik Donald Trump. A novemberi elnökválasztásra ráfordulva különösen aktuális lett ez a téma, az amerikai elnök pedig ad is muníciót az elemzésre: a héten az erdőtüzek sújtotta Kaliforniába látogatott, ahol szokásos optimista hangulatában nyilatkozott. A klímavédelmi kérdésekkel kapcsolatos kijelentéseit a BBC elemezte ki.

Hamarosan hűvösebb lesz. Csak nézzék meg, szerintem még a tudomány sem tud róla

Trump valószínűleg azért mondta ezt, mert ő is tisztában van vele, hogy a szokatlan forróság is okozza a szinte az egész nyugati partvidéket érintő tüzeket. A tudósok viszont valóban nem tudhatnak a várható lehűlésről, ugyanis semmi nem utal rá. Ráadásul Trump azt is állította, teljesen véletlenszerű, mikor voltak az utóbbi években kiugróan hideg és kiugróan meleg évek, de még ez sem igaz: amióta mérik ezt, stabilan növekszik az átlaghőmérséklet, ráadásul több tanulmány is kimutatta már, hogy ez nagyrészt emberi tevékenységnek köszönhető.

Most a legtisztább a levegő az ország történetében, de minimum az elmúlt 40 évben

Ez például igaz: az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint 1970 és 2019 között a szennyező anyagok általános szintje 77 százalékkal csökkent a levegőben.

Az USA csak kis folt az üvegházhatású gázok kérdésében

Trump szerint igazából nem az Egyesült Államok felelőssége az üvegházhatás, és éppen ezért nem is őket, hanem Kínát, Indiát és Oroszországot kéne ezzel idegesíteni. A valóság ezzel szemben az, hogy 2018-ban valóban Kína termelte ezekből a legtöbbet, viszont az USA volt a második, India a harmadik, Oroszország pedig kevesebb, mint feleannyit ront ebben a műfajban a klímán.

Az USA vize a legtisztább a világon

Rövid utánanézés után könnyen kiderülhet, hogy nem igaz: az USA a huszonhatodik ebben a rangsorban, az első öt helyezett Finnország, Izland, Hollandia, Norvégia és Svájc.

A “Nagy Amerikai Szabadtéri Törvényt”, ami az évszázad legkomolyabb befektetése a nemzeti parkjainkba

Valóban aláírta, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy idén nyáron gondolta meg magát, mert eredetileg nem akart erre költeni 9,5 milliárd dollárt. Cserébe valóban a legkomolyabb természetvédelmi beruházás az elmúlt ötven évben.

HVG HVG Hetilap

Mellébeszélő Trump

A tudományosan amúgy sem igazolt klímaváltozásnak nincs szerepe a Kaliforniában, illetve az USA nyugati partvidékén tomboló példátlan tüzekben, és különben is, nemsokára hidegebb lesz – összegezte véleményét Donald Trump amerikai elnök, amikor terepszemlét tartott a szövetségi állam fővárosához, Sacramentóhoz közel. Úgy vélte, a bajok igazi forrása, hogy nem takarítják el a száraz ágakat és aljnövényzetet, amelyek aztán lángra lobbannak. Gavin Newsom demokrata kormányzó megjegyezte, hogy Kalifornia erdeinek csupán a 3 százaléka áll az állam felügyelete alatt, 57 százaléka a szövetségi kormányhoz tartozik. Kalifornia, Washington és Oregon államokban több mint 20 ezer négyzetkilométeren csaptak fel a lángok. Akadt, ahol a szárazság miatt elég volt egy autó kipufogójából kijutó forró korom, másutt magasfeszültségű vezetékekből kipattant szikrák okoztak tüzet, egy esetben pedig a család legkisebb gyerekének megszületését ünneplő tűzijáték miatt égett le egy fél erdő. A tűzviharban eddig legalább 35 ember halt meg a három nyugati államban, otthonok és autók égtek ki, kisebb települések váltak teljesen a lángok martalékává. A San Francisco-öbölben pedig apokaliptikus narancssárga égboltot eredményezett a korom és a füst elegye, amely megszűrte a napfényt.

Felfüggesztette a Twitter a magyar kormány csatornáját [frissítés: ismét elérhető]

Felfüggesztette a Twitter a magyar kormány csatornáját [frissítés: ismét elérhető]

Elkészült az új anyag, hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

Elkészült az új anyag, hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

Der Standard: Magyarország és Lengyelország elszigetelődött

Der Standard: Magyarország és Lengyelország elszigetelődött