Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Az ausztrál queenslandi egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az emberek által gyakran fogyasztott halfajok és tengeri élőlények közül mennyi van veszélyeztetve, és hogyan lehetne helyettesíteni ezeket, hogy fenntarthatóbbá váljon a táplálkozás.
Arra az eredményre jutottak, hogy a gyakran fogyasztott fajok közül 92 veszélyeztetett és 11 különösen veszélyeztetett – számol be az eredményükről a Phys.org. A tanulmányuk a Nature Communications szaklapban jelent meg.
Leslie Roberson, az egyetem egyik, a kutatásban részt vevő tudósa arra is felhívta a figyelmet, hogy a tenger gyümölcseit árulóknak nem kell fajonként pontosan feltüntetni, hogy egy-egy étel miből, mennyit tartalmaz. "Így olyan, mintha hegyi gorillát ennénk háborítatlanul, ami közben kihalófélben van" – vélte.
Bár több ország hozott már intézkedéseket a túlhalászat ellen, a kutatók szerint a helyzetet az is nehezíti, hogy a világon a tányérokra kerülő tengeri élőlények nagy részét olyan nemzetközi vizeken fogják, amelyek nem tartoznak semelyik kormány fennhatósága alá.
Ausztráliában ugyanis – annak ellenére, hogy tenger veszi körbe az országot – az elfogyasztott tenger gyümölcseinek a 75 százalékát importálják. Carissa Klein, az egyik kutató szerint megoldás lenne, ha például helyi medúzát fogyasztanánk hal helyett – bár az ízéről nem beszélt.